På tisdagen släppte Hyresgästföreningen rapporten Ett eget rum, som är den första stora kartläggningen av könsskillnader på bostadsmarknaden, från förra seklet fram till idag. Enligt rapporten är kvinnor mer beroende av en väl fungerande hyresmarknad än män de får det i högre grad tuffare på bostadsmarknaden efter en separation.
– Det finns en sådan kraft i bostadspolitik och väldigt mycket av problemen på den ojämställda bostadsmarknaden går att lösa genom att bygga hyresrätter till rimliga priser i olika storlekar. Det är därför ett underbetyg att kvinnor ska behöva drabbas så hårt och begränsas i sina livsval. Att inte kunna flytta och bli kvar i en dålig relation eller behöva bo extremt trångt med barnen efter en separation, är alla saker som går att lösa med en aktiv bostadspolitik säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Tydligast framträder skillnaderna mellan män och kvinnor på bostadsmarknaden efter en separation. Sex av tio kvinnor som är gifta eller samboende skulle inte ha råd att bo kvar i sin lägenhet om de separerade. Efter en separation ökar även männens bostadsägande dramatiskt, från 17 procent till 75 procent högre än kvinnornas. Dessutom bor kvinnor i snitt 9 kvadratmeter mindre än män efter separation.
– En jämlik bostadsmarknad kräver att staten kontinuerligt investerar och bygger hyresrätter med rimliga hyror, snarare än som nu; skjuter över ansvaret för bostadsförsörjningen på de enskilda hushållen. Det är tydligt att kvinnor förlorar i större utsträckning på en bostadsmarknad där för få hyresrätter byggs, säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Kvinnor anser i högre utsträckning än män att bostadskön bör behovsprövas, och att våldsutsatta kvinnor i första hand ska ha förtur till bostäder. För dessa kvinnor kan tillgången till boende bli en fråga om liv eller död.
– Som en självklar åtgärd för att säkerställa att vi skapar en mer rättvis och säker bostadsmarknad föreslår vi ett förtursintyg för våldsutsatta kvinnor, så att de snabbare får tillgång till ett tryggt boende. Inte en till kvinna ska behöva dö på grund av att hon inte får tillgång till en fredad bostad, säger Karin Lindeberg bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.
Fastighetstidningen skriver om rapporten och ger också Fastighetsägarnas perspektiv:
– En väl fungerande och jämlik bostadsmarknad kräver ett jämlikt samhälle och en jämlik arbetsmarknad. Där tror vi att det snarare handlar om att stödja individen genom exempelvis bostadsbidrag samt fastighetsägare som kan göra individuella bedömningar och anpassa sin uthyrningspolicy. Detta skulle ge dessa kvinnor större möjlighet att göra aktiva val om var och hur de vill bo, beroende på deras livssituation och ekonomi, säger Anna Wiking, stadsutvecklings- och samhällsstrateg på Fastighetsägarna Syd.