På torsdagen lämnade regeringen in en lagrådsremiss med förslag om att endast banker ska få ge eller förmedla konsumentkrediter. Lendo, som förmedlar bland annat bolån, protesterar och menar att förslaget försämrar konkurrensen.
Regeringens förslag handlar alltså både om att ge ut och förmedla lån. Konsumentkreditinstitut är företag som driver verksamhet med konsumentkrediter och som har lägre krav på kapital och organisation än banker. Konsumentkreditinstitutens lån utmärker sig i flera avseenden jämfört med bankernas. De har till övervägande dominerande del en avsevärt högre ränta än den ränta bankerna ger. Låntagarna hos konsumentkreditinstituten utgörs i hög omfattning av unga människor med låga inkomster. Dessa låntagare får också i väsentligt högre grad än bankers låntagare betalningspåminnelser, inkassokrav och skulder hos Kronofogdemyndigheten.
– Konsumtionsskulderna ökar och många hamnar i allvarliga problem eftersom de har tagit krediter som de egentligen inte borde ha beviljats. Den här rovdriften av de mest utsatta behöver upphöra. Det behövs betydligt högre krav på långivarna, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.
– Regeringen ser allvarligt på de risker som kan medföra att allt fler tar lån de inte kan betala tillbaka. Det här är ett viktigt och rimligt steg för att skydda konsumenterna från oseriösa låneupplägg för lån de egentligen inte har råd med, säger civilminister Erik Slottner.
Enligt förslaget i lagrådsremissen ska det inte längre vara möjligt att bedriva verksamhet som konsumentkreditinstitut. I stället ska det endast bli tillåtet för banker att ge konsumentkrediter.
Det andra förslaget handlar om att endast banker ska få förmedla konsumentkrediter.
Kreditförmedlaren Lendo välkomnar regeringens ambitioner att städa upp på marknaden för konsumentkrediter men menar att regeringens förslag om förmedling innebär att kreditförmedlare ”tvingas bli banker, vilket skadar konsumentintresset och försämrar konkurrensen på marknaden”.
– Kreditförmedlare som Lendo ger inte ut lån utan gör det möjligt för konsumenter att jämföra långivare och hitta de bästa villkoren. Med regeringens förslag måste vi bli bank och börja bedriva egen utlåning. Det vore som att jämförelsesidor för flyg tvingas starta flygbolag och sälja flygbiljetter. Vårt oberoende försvinner och en delbransch i den svenska fintech-sektorn försvinner över en natt, säger Lendos vd Mikaela Grännby.
Lendo uppmanar nu riksdagen att undanta kreditförmedlare från kravet på banktillstånd.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.