Är spelplanen jämn på bostadsmarknaden?

 

KRÖNIKA | Behöver bostadspolitiken göra skillnad på kön? Christina Heikel resonerar om kvinnors situation på bostadsmarknaden. ”För våldsutsatta kvinnor är det naturligtvis livsviktigt med riktade och omedelbara boendelösningar.”

”Kommer vi ha en bostad alls?”  Hon sa det med emfas.

Kvinnor i trängda situationer skapar i vår tid berättelser som berör.

Bostadsmarknaden speglar generellt ekonomiska och strukturella förutsättningar. När vi talar om jämställdhet i arbetslivet är det relevant att även se till effekterna på om och hur vi kan bo.

Bostadsmarknaden hänger samman med arbetsmarknaden

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade bland höginkomsttagare och återfinns oftare i lägre avlönade sektorer. Det begränsar möjligheterna att konkurrera på en bostadsmarknad som under många år präglats av långa köer och stigande priser – priser som har stigit mer än vad inkomsterna har gjort.

Bostadsmarknaden hänger samman med arbetsmarknaden. De ekonomiska förutsättningarna påverkar förmågan att kvalificera sig för lån och hyreskontrakt, vilket får konsekvenser för var och hur det är möjligt att bo. För att skapa en mer inkluderande bostadsmarknad behövs insatser som adresserar både ekonomiska och strukturella faktorer.

Det kan handla om att minska lönegapet mellan kvinnor och män. Transparens i lönesättning och lika lön för lika arbete är centrala steg för att minska ekonomiska klyftor. Ett minskat lönegap skulle ge fler kvinnor starkare förutsättningar på bostadsmarknaden.

Konkret kan det handla om den ensamstående kvinnans möjligheter till ett hem

Det kan handla om insatser för att öka kvinnors företagande. Genom att underlätta för entreprenörskap kan den ekonomiska självständigheten stärkas.

Det kan också handla om att stärka humankapitalet, det vill säga att erbjuda utbildningar och program för karriärutveckling, inklusive mentorskap och ledarskapsutbildningar. Dessa är betydelsefulla för att ge fler tillgång till högre positioner och därmed högre inkomster, vilket kan bidra till att bryta mönster av ekonomisk ojämlikhet.

Näringslivet kan bidra till förändring. Genom att stödja jämställd representation i ledande positioner och skapa initiativ för kvinnor i karriären kan företag verka för en mer inkluderande arbetsmarknad och i förlängningen bostadsmarknad. Det kan ses som att ta samhällsansvar men är samtidigt ett strategiskt val för att säkra en bredare kompetensbas och hållbar tillväxt.

Genom att adressera grundläggande ekonomiska och strukturella faktorer kan det leda till positiva effekter för kvinnor på bostadsmarknaden, i allra högsta grad den ägda. Konkret kan det handla om den ensamstående kvinnans möjligheter till ett hem.

För våldsutsatta kvinnor är det naturligtvis livsviktigt med riktade och omedelbara boendelösningar

Hyresmarknaden måste alldeles oavsett reformeras för att alls fungera, för en rad grupper i behov av en bostad. Inte minst sett till arbetsmarknadens effektivitet. Den lösning som politikerna driver är förturer i bostadsköer – men kommer det göra skillnad långsiktigt?

Om bostadspolitiken behöver göra skillnad på kön? För våldsutsatta kvinnor är det naturligtvis livsviktigt med riktade och omedelbara boendelösningar. Det är ett offentligt ansvar att samordna som är större än för varje enskild kommun. Statliga förturer kan vara en nyckel till en varaktig bostad, och i vissa fall är det i en annan kommun som hon kommer kunna leva i frihet från våld.

Christina Heikel
Stadsutvecklingsansvarig vid Västsvenska Handelskammaren

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.