Sverige sticker ut i Norden genom att ha oreglerade budgivningar. Det leder till en rad problem och skapar en onödig osäkerhet för såväl budgivare, säljare och mäklare, skriver Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, på DI Debatt.
Johan Engström argumenterar för att Sverige behöver införa bindande bud för att öka tryggheten på bostadsmarknaden. Han lyfter fram att den svenska modellen för budgivning skapar oro och misstro.
”När vi i våras genomförde en Sifo-undersökning där vi bland annat ställde frågor om budgivning blev det tydligt att den svenska modellen är en grogrund för oro och misstro. 30 procent av de tillfrågade som varit med i en budgivning hade upplevt oro över att ha betalat mer än vad bostaden egentligen var värd och hela 18 procent hade misstänkt ’fejkade’ bud”, skriver han.
Han pekar på att Norge och Danmark har reglerade budgivningar, där buden är bindande. Norge har ett system där säljaren kan lägga ett utgångsbud med en tidsfrist, och om en köpare accepterar det inom tidsfristen blir det bindande. På liknande sätt kan en budgivare lägga ett bud som blir bindande om säljaren accepterar inom utsatt tid. Engström menar att Sverige bör ta inspiration från dessa modeller.
Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har också efterfrågat en översyn av fastighetsmäklarlagen.
”I en skrivelse till regeringen våren 2024 efterfrågar Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en översyn av fastighetsmäklarlagen. Bland annat föreslog myndigheten en helhetsöversyn av regleringen kring budgivning som de menar ’präglas av en rad osäkerhetsfaktorer som dolda bud och brist på transparens’. De nämner också specifikt att det finns anledning att utreda andra åtgärder så som bindande bud för att göra budgivningsprocessen tryggare.”
En annan brist i dagens system är att det saknas krav på identifiering av budgivare, vilket kan öppna upp för falska bud.
”Vi på Fastighetsbyrån har sedan flera år tillbaka infört möjligheten att identifiera sig med Bank-ID, men det kan inte vara ett krav med dagens lagstiftning. Även detta lyftes fram som ett problem i skrivelsen från FMI i våras. Ett införande av bindande bud skulle lösa även det problemet.”
Engström avslutar med att uppmana regeringen att genomföra en utredning om bindande bud.
”Vi rekommenderar att man tittar på fördelar och eventuella nackdelar med uppläggen i våra nordiska grannländer. Framförallt ser vi att den norska varianten är intressant att ha som utgångspunkt och skulle bland annat ta bort misstankar om bulvaner och oseriösa bud.”
Läs hela inlägget här.