”Cementkrisen är inte över”

 

Om cementproduktionen i Slite stoppas skulle Sverige i stort sett bli helt beroende av andra länder – troligen länder som vi inte vill vara beroende av, skriver Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, på DI Debatt.

I dag inleds huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om Heidelberg Materials Cement Sverige AB:s ansökan om ett nytt 30-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite. Malin Löfsjögård varnar för att cementkrisen från 2021 riskerar att återupprepas om inte ett långsiktigt tillstånd beviljas.

”Det akuta läget undanröjdes temporärt av en tillfällig lagstiftning och ett fyraårigt tillstånd som löper ut 2026. Utan ett nytt långsiktigt tillstånd riskerar vi att återigen stå inför samma problem som under 2021.”

En stoppad produktion i Slite skulle innebära ett systemskifte där Sverige blir beroende av importerad cement från andra länder, något Löfsjögård anser är riskfyllt. ”Då också troligen länder som vi inte vill vara beroende av, allra minst i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge.”

Hon hänvisar till att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreslagit att Slites cementproduktion ska klassas som riksintresse för totalförsvaret.

Avgörande med långsiktig lösning

Samtidigt betonar Löfsjögård vikten av att fortsätta bygga och rusta Sverige, från nya bostäder till utbyggnad av infrastruktur och försvar.

”Vi står inför stora behov av att bygga och rusta Sverige samtidigt som vi arbetar med klimatomställningen för att nå uppsatta klimatmål.”

Hon framhåller också att Slitefabriken driver ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt med en CCS-anläggning för att fånga in koldioxidutsläpp. Men investeringen är beroende av ett långsiktigt tillstånd.

”Cementkrisen är inte över. Det är avgörande att nu säkerställa en långsiktig och hållbar cementförsörjning i Sverige, både för vår klimatomställning och för vår nationella beredskap.”

Läs hela texten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.