VECKANS AKTUELLT | I Norge är antalet underentreprenörsled begränsade till två och Veidekke arbetar så även i Sverige sedan många år. Vår expertkommentator Lennart Weiss menar därför att Byggföretagens utspel mot begränsningar är väldigt märkliga. Han kritiserar även Jan Jörnmarks rapport om Norrland och kommenterar den unika hyresuppgörelsen i Halmstad, Arturo Arques utspel om bostadspolitiken och vårt eget Bopol Live-event i veckan. Programledare: Anna Bellman.
Ekonomihistorikern Jan Jörnmark, som bland annat är krönikör på Bostadspolitik.se, har gjort en rapport om Norrlandssatsningarna på uppdrag av Skattebetalarna. Slutsatserna är att det i princip hopplöst att få arbetskraft att flytta till de norrländska städerna och därmed kommer satsningarna inte att lyckas. ”Det är hög tid att dra i bromsen för att minska skadan när de gröna bubblorna spricker”, skriver han tillsammans med Skattebetalarnas Christian Ekström på DI Debatt.
– Huvudtesen är att arbetskraftsförsörjningen är ett olösligt hinder för att dragningskraften saknas. Det där tror jag inte alls på. Det är inte ett olösligt problem, snarare ett övergångsproblem. Bygderna har avfolkats under avindustrialiseringen, nu återindustrialiseras Norrland och det uppstår ett övergångsproblem – frågan är nu på vilka premisser det stora samhällsbygget ska genomföras. När Norrlands industrialiserades gjorde staten och industrin det tillsammans. Staten behöver på något sätt gå in nu också och stötta bostadsbyggandet i de här områdena. Om det inte sker och vi får en permanent fly in fly out-situation – då blir det problem, säger Lennart Weiss i podden.
Funkar i Norge – varför inte i Sverige?
Fackförbundet Byggnads vill ställa krav på max två underentreprenörsled på en byggarbetsplats. Nu bemöter sex branschorganisationer, bland andra Byggföretagen, det här på DI Debatt under rubriken ”Byggnads far med osanning gällande specialistföretag”. De menar att om man inför en begränsning på två led så missgynnas småföretag som inte kan ha anställda inom flera olika specialiteter.
– På Veidekke är vi många som blir bekymrade över de här utspelen. I Norge har man begränsat underentreprenörsleden till två sedan 2014, Veidekke har gjort det i Sverige sedan 2016. Vi har en oerhörd erfarenhet av hur det fungerar, då kan man ju tycka att Byggföretagen och de andra borde kontakta oss och ta del av våra erfarenheter – men det har de inte gjort.
– Det finns två sätt att bygga underentreprenörsled; vertikalt – då blir underentreprenörerna svårkontrollerade – eller horisontellt, som Veidekke gör. Vi kan ha mängder av UE-ettor, men de i sin tur kan bara anlita en underentreprenör. Det här gör att UE-leden blir mycket lättare att kontrollera och jag kan lova att vi har lika många specialister på våra arbetsplatser som de andra har. Och i Norge arbetar Skanska, NCC och alla andra svenska byggbolag på precis det här sättet.
– Det här är inte snyggt agerat av Byggföretagen.
Inte mycket att hämta i konkursöverklagan
Serneke Sverige gick ju i konkurs några dagar in på det nya året. Nu har en av borgenärerna överklagat konkursen.
– Jag tror inte att han har något att komma med när det gäller överklagandet. Däremot har han ju en poäng i sitt resonemang. Det är mycket egendomligt att Mutares tar över Serneke Sverige och sedan sätter det i konkurs efter bara några veckor. Efter hand kommer väl bilden att klarna.
Unik uppgörelse i Halmstad
Kommunala Halmstads Fastighets AB har nått en unik uppgörelse med Hyresgästföreningen: De har tecknat ett avtal som sträcker sig ända till år 2030. För 2025 höjs hyrorna med 3,55 procent. Sedan kommer hyran att höjas med 1,9 procent per år fram till 2030 – under förutsättningen att inflationen ligger inom spannet 1 – 3,5 procent.
– Båda parter hedgar sig, så att säga. HFAB spekulerar i att Riksbanken kommer att hålla inflationen vid målet på två procent och då ska en årlig ökning på 1,9 procent ge kostnadstäckning. Det är svårt att kommentera mer i detalj då jag inte har insyn i hur bolagets ekonomi ser ut. Många kommer att följa det här med stort intresse men jag tror inte att vi kommer att se många liknande upplägg framöver.
Resonemang om billiga hyresrätter håller inte
Swedbanks privatekonom Arturo Arques intervjuas om sin syn på bostadsmarknad och bostadspolitik. Han vill se en ”stor parlamentarisk översyn där man tar alla frågor samtidigt”. Men han understryker att ”mer lån inte är lösningen”. Ett förslag han har är att kommunerna borde behålla sin mark istället för att sälja den och bygga billiga hyresrätter med lägre avkastningskrav.
– Det vore bra med en parlemantarisk översyn. Men när det gäller resonemanget att bygga billiga kommunala hyresrätter så håller det inte. Dels så förbjuder allbolagen att kommuner subventionerar hyran genom lägre avkastningskrav. Vad han dessutom glömmer bort är att kommunala bolag hänger ihop med kommunen i stort. Om man börjar genomföra projekt utan marginaler drar kreditgivare öronen åt sig
Lyckat Bopol Live
Vi på Bostadspolitik.se genomförde vårt breda Bopol Live-event, med drygt 170 gäster, i onsdags.
– Regeringen gnetar på med sin agenda kring strukturella förändringar av regelverket. Det finns ett antal saker att ta itu med på utbudssidan.
– På efterfrågesidan är kreditestriktionerna den stora frågan och där utläser jag olika grader av osäkerhet. Vi hade ju både Riksbanken och Finansinspektionen med på scen och det var intressant att FI:s chefsekonom (Jon Thor Sturluson) medgav att kreditrestriktionerna har haft negativa effekter på hushållens kassaflöde och att det kan behövas riktade insatser. Jag uppfattar det som en förflyttning av deras ståndpunkt. Det återstår att se om regeringen återigen viker sig för myndigheterna.