Tomträtt: ”Kostnaden inte kan utgå från ett teoretiskt marknadspris”

 

Fastighetsägarna GFR:s Anders Johansson menar, i en intervju med Fastighetstidningen, att regeringen behöver se över lagen som reglerar tomträtter.

Tomträttsfrågan har stannat i ett juridiskt limbo i väntan på ett domslut i Högsta domstolen i en långdragen tvist. Anders Johansson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR, menar dock att oavsett utgång behöver lagen, som varit i stort sett oförändrad i över 100 år, ses över.

– Det fanns ett tydligt syfte att tomträttsavgälden skulle underlätta för bostadsbyggnation och ägande av boenden. Nu har det vridits 180 grader, så att det istället är en guldkalv för kommunerna som äger tomterna, säger Johansson till Fastighetstidningen.

Han lyfter också hur en marknadsvärdering av tomträtter leder till orimliga effekter.

– Eftersom besittningsskyddet gör att den enda tänkbara köparen i princip är den som äger kåken som är byggd på tomträtten så blir markvärderingen en teoretisk konstruktion. Det finns starka skäl för att man faktiskt ska tillhandahålla ett rabatterat pris.

Han pekar på att kommuner i Stockholm och Göteborg har utvecklat modeller med rabatt för småhusägare. Ett liknande perspektiv bör enligt honom gälla även för andra boende. Stockholms oppositionsborgarråd Dennis Wedins (M) förslag om att sälja mark på avbetalning ser han som en möjlig lösning.

– Där finns en ambition att möjliggöra för boende med ytterst normala inkomster som råkar bo på en tomt där de inte äger marken. Man kan nog titta på olika modeller, men det som måste vara gemensamt är att kostnaden inte kan utgå från ett teoretiskt marknadspris.

Johansson understryker också vikten av att frågan lyfts på nationell nivå.

– Om man har en lag som kom till utifrån ett syfte, men där effekten nu är den totalt omvända så tycker jag att man från lagstiftarens sida bör ägna tankemöda om det är rimligt att det förhåller sig så.

Läs hela intervjun här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. ”Rabatten” på småhus handlar oftast om att det är tomträttshavaren (husägaren) som bekostat anslutningsavgifter (va, el, fiber) samt iordningsställt själva tomten med planteringar, etc.

    Samma princip skulle kunna användas för flerbostadshus, men med storstädernas byggrättsvärden kan det knappast handla om mer än några få procent av marknadsvärdet…

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.