VECKANS AKTUELLT | 2024 var ett rekordår i antal konkurser och 2025 inleds med att Serneke Sverige, ett av landets största byggbolag, går i konkurs – vår expertkommentator Kent Persson tror att det här leder till fler konkurser när underleverantörer inte får betalt. Han kommenterar också Boverkets nya behovssiffra, kritiserar Hyresgästföreningens kritik mot de nya förslagen om ägarlägenheter och Svenskt Friluftslivs kritik mot förslagen om lättade strandskyddsregler – och uppmanar kommunpolitikerna att söka samförstånd i bostadsplaneringen: ”Det hade gjort er stad mycket mer attraktiv för långsiktiga investeringar.” Programledare: Anna Bellman.
Vill du lyssna på podden på Spotify? Klicka här!
2024 blev ett rekordår när det gäller konkurser i Sverige. Totalt gick 10 141 aktiebolag i konkurs under året och av dem var 1 815 byggbolag – en ökning med 22 procent, enligt Creditsafe. Och bara några dagar in på 2025 begärdes Serneke Sverige, ett av landets största byggbolag i konkurs. Serneke Sverige ägdes av tyska Mutares som nyligen köpte bolaget av Doxa.
– En förfärlig situation för de 550 anställda naturligtvis. Ska man hitta någon ljusglimt så gick Peab ut och sa att de kommer att behöva anställda, och uppmanar Serneke-medarbetare att kontakta dem, säger Kent Persson.
– Byggsektorn har det fortsatt tufft och kommer att ha det tufft ett tag till; det räcker inte att räntorna sänks.
– Det blir två stora konsekvenser av den här konkursen; dels att 150 projekt nu står stilla, en del väldigt stora projekt. Och dels att mängder av underleverantörer nu inte får betalt av Serneke – och det kommer säkert leda till att vi får se flera konkurser bland de här underleverantörerna.
Boverkets siffra något högre än väntat
Boverket presenterade sin nya prognos för bostadsbehovet de kommande åren: 52 300 bostäder om året fram till 2033.
– Den känns lite hög faktiskt. Det är stor bostadsbrist i Stockholm och Göteborg. Men på många universitetsorter är marknaden i balans och det finns snarare vakanser i nyproduktionen. Hushållen är försiktiga med sina pengar nu, det saknas betalningsvilja och så kommer det nog vara ett tag till. Det är rimligt att tro att det faktiska byggandet kommer att ligga på halva Boverkets siffra.
Bra att möjligheten finns – men få kommer att använda den
För några veckor sedan kom utredningarna om hyrköp och ägarlägenheter. Svenska Dagbladet lyfter att det här ger möjlighet för villaägare att sälja övervåningen.
– Det är ett bra förslag som skapar större flexibilitet. Däremot blir det inga stora volymer av det här. Det kommer inte att byggas om mängder av villor, det krävs ofta stora investeringar och om vi pratar pensionärer så har de dessutom problem att få låna.
Larvigt att Hyresgästföreningen är emot allt regeringen gör
Hem & Hyra lyfter att man ska kunna ombilda befintliga hyreshus till ägarlägenheter. Men Hyresgästföreningens Martin Hofverberg och Roger Höög ser stora problem; ”ägarlägenheter kan bli en pengatvättsmaskin för kriminella”.
– Att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter är helt rätt väg att gå, det är en bra idé. Man ska komma ihåg att de som har mest att vinna på det här är hyresgäster som har det tufft ekonomiskt – här får även de en chans att komma in på den ägda marknaden. Det är i grunden positivt och något som Hyresgästföreningen borde välkomna. Nu är de istället väldigt mörka i sina kommentarer. Jag förstår att de ska vara emot allt den här regeringen gör men det är larvigt att de inte kan vara lite nyanserade någon gång. Visst, det finns risker med det här, men de riskerna får vi hantera. Man kan inte avstå från att göra bra reformer av rädsla för kriminalitet.
Nej, Svenskt Friluftsliv är helt fel ute
Regeringen planerar inom kort att lägga fram en proposition om lättnader i strandskyddsreglerna: Sjöar som är mindre än en hektar stora och vattendrag smalare än två meter inte ska omfattas av strandskydd. Det här har fått organisationen Svenskt Friluftsliv att gå i taket. Cecilia Magnusson, ordförande, och Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv, skriver på Expressen Debatt under rubriken ”Vår rätt att gå, springa, bada och fiska hotas”.
– Nej, inget av det hotas. Vi har fortfarande allemansrätt och det här landet har oerhört många sjöar och en otroligt lång kustremsa, den här lilla justeringen hotar inte de möjligheterna. Sedan är det så att länsstyrelsen fortfarande har rätt att gå in bibehålla strandskyddet om det upplevs hota andra intressen. Det här innebär mer flexibilitet, att fler får möjlighet att bo sjönära och det är bra.
Bra initiativ om livsmedelsbutiker
Regeringen har gett Boverket i uppdrag att underlätta för etablering av livsmedelsbutiker. Bostadsminister Andreas Carlson säger: ”I dag finns det tydliga indikationer på att dagligvaruhandelns aktörer upplever svårigheter vid nyetablering, bland annat kopplat till markåtkomst och planläggning”
– Jag känner igen problembeskrivningen. Dagligvaruhandeln, inte minst lågprisaktörer, har svårt att etablera sig. Samtidigt efterfrågar konsumenterna lågpris, de kedjorna går bra – ska då kommunerna, som äger frågan, hålla emot? Nej. Det är bra att regeringen tar det här initiativet. Livsmedelsbutiker är ett naturligt inslag när bostadsområden planeras.
Naturlig debatt – som är dålig för städerna
Både i Stockholm och Göteborg pågår debatter om vad för slags bostäder man ska bygga. Göteborg antog sin startplan för 2025 nyligen. 300 småhus och en stor del allmännyttiga lägenheter landade den i – högeroppositionen ville ha 1000 småhus och noll allmännyttiga bostäder enligt GP. I Stockholm lyfter de moderata kommunstyrelseordförandena i Danderyd och Lidingö i Svenska Dagbladet upp de egna kommunernas villastäder som föredömen.
– Det är en naturlig debatt då olika intressen står emot varann; småhusområden skapar trevliga stadsdelar där många vill bo – å andra sidan finns behov av många bostäder i växande regioner och då behövs flerfamiljshus. Men det är inte bra med en situation som i Göteborg, där inriktningen ändras så fort det blir majoritetsskifte i stadshuset. Det behövs en helt annan långsiktighet i de här frågorna. Så politiker; sluta tjafsa och kom överens långsiktigt istället. Det gör era städer och regioner mycket mer attraktiva för investeringar.
Överbelastade hyresnämnder – men det bör ge sig
Hyresnämnderna är kritiska till att de överbelastas med ärenden om att utse skiljemän för hyressättning
– Det här är en ny lag och jag tror att det kommer att balansera sig framöver. Nu vet parterna var nivåerna ligger och framför allt Hyresgästföreningen får anpassa sig till det i kommande förhandlingar så att Fastighetsägarna inte behöver gå till skiljeförfarande. I grund och botten är det bra att den här möjligheten finns