Skärgården behöver allmännyttan

 

DEBATT | Det är svårt att skapa bostäder i skärgårdsmiljö. Marknaden har misslyckats och det är hög tid att allmännyttan tar tag i uppdraget. Fredrik Olsson, Göran Wallo och Ulf Nyqvist menar att kooperativ hyresrätt och ett allmännyttigt bolag över kommungränserna kan vara en lösning.

Skärgården har sedan länge blivit ett politiskt sorgebarn där skolor, om de finns, nästan alltid är ämne för nedläggningsdebatt och ett vardagligt ö-liv är dyrt och svårt att flytta till. Vill vi ha lärare, restaurangarbetare, elektriker och människor som gör skärgården till en levande plats bortom turisters blick så krävs boenden som inte kräver 15–20 årslöner. Utmaningen är till största del bostadspolitisk och kommunerna är de som kan och bör ta ansvaret. Samhällets försök att skicka uppdraget vidare till marknaden har prövats och misslyckats tidigare och nu är det hög tid att ta tillbaka det till allmännyttan.

Skärgårdskommuner har inte sällan både mark och gamla insomnade uppdrag att bygga hyresrätter i skärgården. Tyvärr har en fyrkantig syn på det kommunala bostadsförsörjningsansvaret gjort att de sällan blir verklighet. I den samhällsägda allmännyttan ställs bostadsprojekt, som innehåller mer risk eller speciella faktorer som uppdraget att bygga på öar, mot andra mer “vanliga” åtaganden med resultatet att “specialuppdragen” måste vara mer lönsamma. Avkastningskrav som egentligen är en märklig faktor inom allmännyttan kan inte se lika ut i en pott av projekt där projekten är för olika. Resultatet blir att de särskilda avkastningskraven för öar stoppar samhällsbygge i skärgården.

Vi har i gruppen utrett hur man skulle kunna tillskapa hyresrätter på Koster i Strömstad och Möja i Värmdö. Med fria ramar och lust gick historiska försök i skärgården och potentiella lösningar igenom och resultatet var slående. Exemplen vi hittade var nära identiskt lika, med mark, tydligt vikt för hyresrätter, starka stiftelser på öarna och ett förenings- och företagsliv med stark egenkraft. Resultatet blev en modell för kollektiva hyresrätter utifrån öarnas speciella förutsättningar. En modell som vi tror kan bära sig självt i ett särskilt allmännyttigt uppdrag.

Nu ligger igen uppdrag om hyresrätter i skärgården i olika stadier av planering i bland annat Strömstad, Värmdö och Landskrona. Kanske våras det nu för den politiska och samhälleliga viljan att stötta skärgårdens egen livskraft genom allmännyttan? Marknadskrafter med förhoppningen att de ska tillskapa hyresrätter jämte ägda bostäder, “hyresrätter på köpet” har provats upprepade gånger med nedslående resultat och vi föreslår istället:

  • Tillskapa ett allmännyttigt dotterbolag med särskilt ansvar för att skapa hyresrätter i skärgården.
    • Bolaget kan med fördel skapas för samarbete i en struktur mellan flera kommuner med samma behov.
    • Bolaget skulle kunna bestå av 1–2 personer som nyttjar befintlig allmännyttig organisation i övrigt.
    • Tillämpa en anpassad modell av kooperativ hyresrätt som kombinerar central och professionell styrning med en förvaltningsmodell som bär låga driftskostnader på plats.
      • Stiftelser och lokalt förenings- och näringsliv är en del av den utarbetade modellen.
    • I helhetsuppdraget avkräv material, byggval och lösningar som utgår från “ö-byggnation” och “ö-livets” speciella förutsättningar och möjligheter.
      • Våga vara tydliga med estetik och holistisk hållbarhet; ogenomtänkta industrilådor gör ingen glad.
    • Nyttja möjligheten som separata ägardirektiv ger för att vara ideologiskt tydlig med hur och varför man vill ha samhällsägda hyresrätter i skärgården.

Fredrik Olsson
Konsult och utredare för modell av hyresrätter i skärgårdsmiljö

Göran Wallo
Tidigare vd på Strömstadsbyggen och initiativtagare till utredning om allmännyttiga hyresrätter på Koster

Ulf Nyqvist
Lång historik som vd inom allmännyttiga bolag och senast tillförordnad vd i Stockholms Kooperativa Bostadsförening

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.