”Höj bostadsbidraget och gör så att människor i alla åldrar kan få det”

 

Ska bostadsbidraget bli ett effektivt redskap för att uppnå de bostadssociala mål som det syftar till, behöver nivåerna höjas och indexeras och bidraget bli tillgängligt för alla vuxna, inte bara barnfamiljer och unga under 29 år, skriver fyra ledande företrädare för Sveriges Allmännytta på GP Debatt.

Johan Löfstrand (S), Elisabeth Norman (C), Carin Ramneskär (M) och vd Anders Nordstrand från Sveriges Allmännytta tar avstånd från idén om att införa socialbostäder i Sverige. De menar att en sådan lösning riskerar att skapa ett splittrat samhälle och låsa in människor i system de inte kan ta sig ur.

”Socialbostäder är dyra att införa, kräver omfattande byråkrati och riskerar att låsa in människor i system som de inte kan ta sig ur,” skriver de och betonar att Sverige istället bör förstärka den generella bostadspolitiken.

De menar att bostadsbidraget är ett bättre sätt att stödja låginkomsthushåll än att hänvisa dem till subventionerade bostäder.

De framhåller att många i Sverige idag lever under orimliga bostadsförhållanden, trots att de flesta har bra boende.

”Unga vuxna, studenter, nyanlända, äldre och barnfamiljer med låga inkomster möter stora hinder på bostadsmarknaden. Trångboddhet, osäkra boenden och ibland hemlöshet är verklighet för många. Detta är inte värdigt ett land som Sverige,” skriver de.

För att förstärka bostadsbidragets roll föreslår de att nivåerna höjs, att bidraget indexeras och görs tillgängligt för alla vuxna, inte bara barnfamiljer och unga under 29 år.

”Antalet hushåll som får bostadsbidrag har över tid minskat kraftigt samtidigt som värdet har urholkats. Ska bostadsbidraget bli ett effektivt redskap behöver nivåerna höjas och indexeras,” skriver de.

De föreslår också reformer som att Försäkringskassan ska kunna lämna förhandsbesked om bostadsbidrag innan ett hyreskontrakt tecknas. En nationell hyresgaranti skulle underlätta för hushåll som har råd att betala hyran men inte uppfyller hyresvärdarnas krav. Kommunerna bör erbjuda boenden för utsatta grupper och hyresvärdarna sänka inkomstkraven så att fler kan kvalificera sig för hyresrätter.

De avslutar:  ”Det är hög tid att politiken enas. Alla i Sverige måste få möjlighet att komma in på bostadsmarknaden och att stanna kvar där”.

Läs hela texten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.