KRÖNIKA | Att kunna erkänna att en har fel kanske är något av det finaste jag vet. Att erkänna misstag, felsteg och felaktiga beslut som en sedan kan backa ifrån och rätta till, det är något fler politiker borde våga göra, skriver Emma Hult.
Nu när julen är här är det många som tänker lite extra på och känner mer för dom som har det svårt. Även om Riksbanken sänker styrräntan så har det knappast gett resultat för dom som står längst ifrån ett tryggt hem. Redan för en månad sedan öppnade värmestugan i Malmö, enligt P4 var det rekordmånga besökare redan första natten. En värmestuga som på grund av brandregler inte kan erbjuda sovplatser utan istället fåtöljer med täcke och möjlighet till ett varmt mål mat. En verksamhet som drivs av kraften från flera organisationer och som kan vara livsavgörande för dom utan ett tryggt hem att få tak över huvudet när vinterkylan kryper oss alla under skinnet.
Det måste finnas lösningar som ger fler ett tryggt hem
Samtidigt som jag är så otroligt tacksam för allt arbete som frivilligorganisationer, kyrkor och privatpersoner gör för människor i en svår situation blir jag också arg över att politiken inte gör mer. Som inte lyckas minska hemlösheten och ibland kanske inte heller förstår vad som krävs. I ett så rikt land som Sverige är, kan vi inte gå med på att barn på grund av deras föräldrars situation vräks från sina hem. Det måste finnas lösningar som ger fler ett tryggt hem.
Men lagen finns inte där för dom, än. Däremot har vi en annan lag som ger tydligt stöd för en annan boendeform, men som i min hemkommun Trelleborg nu är hotad. LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen ingår en del som handlar om bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna och som enligt Trelleborgs kommuns hemsida ska vara fullvärdig, och är ditt privata och permanenta hem.
När en person blivit beviljad en LSS-bostad så är det troligen den bostad som personen kommer ha stora delar av, om inte hela, sitt liv.
Dessutom är det vanligt förekommande att kommuner budgeterar, alltså planerar, för att istället betala de viten som kommer om de inte lever upp till kraven i LSS-lagen
Vi vet att väldigt många av landets kommuner inte lever upp till kraven om att tillgodose invånarnas behov av en LSS-bostad. Dessutom är det vanligt förekommande att kommuner budgeterar, alltså planerar, för att istället betala de viten som kommer om de inte lever upp till kraven i LSS-lagen. Och om det nu är så att en kommun försöker ta sitt ansvar så händer det alltför ofta att detaljplaner och bygglov om nya LSS-boenden överklagas av grannar och väntan på ett eget hem för en person som enligt lag blivit beviljad en LSS-bostad blir alltför lång. En person som ofta även i vuxen ålder bor kvar hemma och där hela familjens situation kan bli svår.
Tillbaka till min hemkommun Trelleborg. Som före detta bostadspolitiker på nationell nivå är jag väl införstådd i hur hyresmodellen ser ut och hyresförhandlingar går till. Det är alltid en balans, med att klara de högre kostnader som en fastighetsägare brottas med samtidigt som hyresgästerna ska kunna ha råd att bo kvar. Inflationen har slagit hårt på hur mycket pengar gemene man har i plånboken och lönerna halkar efter.
För en person som enligt lag blivit beviljad en LSS-bostad så är hens inkomst ofta knapp och ersättningen från daglig verksamhet pytteliten. Övrigt ekonomiskt stöd räcker sällan mer än precis och gör att personen har en ansträngd ekonomisk situation som dessutom är svår för den enskilde att påverka.
I det uttalandet är det så många fel, jag blir både arg och förvånad
I Trelleborg hävdade politikern Mats-Åke Svensson (KD) under oktober månads kommunfullmäktige att “Hyrorna på kommunens LSS-boenden är så låga att ”färdigbehandlade patienter” bor kvar på boendet för att det är billigt. Därför måste hyrorna höjas.”
I det uttalandet är det så många fel, jag blir både arg och förvånad. Att Svensson som är vice ordförande i socialnämnden inte har bättre koll är pinsamt. Men beslutet från kommunfullmäktige kvarstår, att höja hyrorna på särskilda boenden och LSS-boenden med i genomsnitt 11 respektive 32 procent. I november kan vi läsa om nästa hyressmäll. Efter nyår höjs hyrorna på LSS-boenden med ytterligare omkring fem procent, och det för att följa resultatet av Trelleborgshems framförhandlade hyreshöjning.
Vittnesmål från boende, anhöriga, gode män strömmar in och engagemanget hos kommunens invånare är stort. Men inget ändras och när nu 2025 är här kvarstår det faktum att den enskilde kommer att drabbas, och det hårt.
Även om en kommunpolitiker som ofta dessutom är fritidspolitiker inte kan veta allt, så förväntar jag mig att politiker också kan vara större än sitt eget ego och erkänna sina misstag. Jag vill ju tro att Svenssons KD i Trelleborgs okunskap är ett undantag för Trelleborg, men jag är dessvärre inte helt säker på att det är så. Rätten till ett tryggt hem borde vara en rättighet som alla politiker kämpar för.
Det är okej att ha fel, men då måste en kunna erkänna sitt misstag. Gör om och gör rätt!
Emma Hult
Tidigare riksdagsledamot, ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, nu verksamhetsledare på IQ Samhällsbyggnad