På fem år har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent, enligt Försäkringskassan. Hyresgästföreningen menar att bidraget kommer att ha avskaffat sig självt om inte inkomstgränsen höjs och löneökningarna samtidigt fortsätter följa de senaste årens utveckling.
Sveriges Radio har gjort ett reportage om bostadsbidraget – taket för vad man får tjäna för att vara berättigad till bidraget har legat stilla sedan 2021, samtidigt som vi har sett ganska stora löneökningar under inflationsåren. Detta har lett till att färre är berättigade till bidraget, och om det fortsätter så kommer ingen längre att få bidraget år 2035, enligt Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.
Socialförsäkringsminister Anna Tenje håller inte med.
– En ensamstående mamma med tre barn kan tjäna 38 000 kronor i månaden utan att bostadsbidraget är helt bortreducerat. Så under en överskådlig framtid kommer vi ändå att se många mottagare av bostadsbidraget, säger hon till Sveriges Radio. Lyssna på reportaget här.
Martin Hofverberg och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder skriver på måndagen även ett debattinlägg på SvD med rubriken. De kommer här med fyra förslag för att bostadsbidraget ”återigen ska göra skillnad”:
- En totalrenovering av bostadsbidraget, som sen indexeras.
- Att inkomsttaket höjs för att baseras på dagens inkomster.
- Att bostadskostnadsgränsen höjs och anpassas till dagens hyror, inte 90-talets.
- Att Försäkringskassan skyndsamt övergår till månatliga inkomstuppgifter i stället för årliga, så att antalet hushåll som får återbetalningskrav minskar.