ÅRSKRÖNIKA | För lite har hänt under 2024 – och våra experter tror tyvärr inte att särskilt mycket kommer att hända på det bostadspolitiska planet under 2025 heller. Lennart Weiss, Kent Persson och Viktor Mandel ger i det här avsnittet sina bilder av vad som präglade bostadsåret 2024 och berättar om sina förhoppningar och önskningar inför 2025. Programledare: Anna Bellman.

I podden går experterna tillbaka och utgår från förra årets krönika – då hade Kent Persson vissa förhoppningar, medan Lennart Weiss var mer negativ.
– Jag menade att regeringen behövde välja väg i de grundläggande ekonomiska frågorna, men hade inga större förhoppningar om att de skulle göra det, och de har ju inte heller gjort det, konstaterar Lennart Weiss.
– Om man tittar på det hela utifrån ett reformpolitiskt perspektiv så har det ju inte skett några stora genombrott. Regeringen har aviserat en del förändringar på marginalen, framför allt som ett resultat av utredningar.
– Men det jag tycker håller på att hända är att det håller på byggas upp en djupare insikt i att problematiken med bostadssektorn har djupa rötter. Så sakteliga tror jag att vi närmas oss en punkt då man börjar inse att det här duttandet man håller på med inte leder någon vart.
Kent Persson:
– Jag hade vissa förhoppningar, man hade visat viss förståelse för problemen och jag hopades på samtal över blockgränserna – det har inte blivit av och det beror på det politiska läge vi har. Det kommer inte att föras samtal över blockgränserna på lång tid framåt och det är ett problem, inte minst för vår bransch, som är väldigt långsiktig. Och ett problem med det är att politiken blir handlingsförlamad.
– Att räntorna nu sjunker har skapat något bättre förutsättningar för nyproduktion. Men en missuppfattning som jag ofta hör från politiken är att de tror att ”nu har det ju vänt, nu behövs det inte reformer”. Men det är helt fel, det räcker inte med bara lägre räntor.
Viktor Mandel:
– För ett år sedan var det nattsvart, det gick inte att bygga något alls i stort sett. Nu får vi finansiering på rimliga nivåer, byggpriserna har stabiliserat sig och är också rimliga, skulle jag säga. Men samtidigt kan hushållen inte efterfråga på de prisnivåer som krävs.
– Jag upplever att kommunerna under året som gått har gjort det ännu krångligare att bygga, man har tittat på nya policies och på vissa ställen ger de allmännyttan ägardirektiv som snedvrider konkurrensen. Jag är rädd att den här utvecklingen kommer att fortsätta. Som det är nu reglerar man bort efterfrågan.
Om bostadspolitiken 2025 säger experterna:
Kent Persson:
– Det är svårt att läsa av vad regeringen egentligen vill. De har tillsatt Stefan Attefall som småhuskommissionär, men man ska veta att hans slutrapport kommer först i nästa mandatperiod. När det gäller hyresrätten är det tyvärr helt tomt och Sverigedemokraterna blockerar frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Känslan nu är att man bara sparkar bostadspolitiken framför sig och hoppas att det ska lösa sig, oklart när och oklart hur. Om jag var förhoppningsfull för ett år sen kring att det skulle börja hända nånting så är jag relativt skeptisk till att vi får se några större reformer under 2025.
Viktor Mandel:
– Jag har mycket låga förväntningar på politiken. Hyrköpsutredningen kom i förra veckan och det var positivt. Förhoppningsvis kommer utredningen om företagsbostäder framåt men det handlar i det stora hela om att lappa ihop ett system som inte fungerar i grunden. Jag ser en läskig utveckling framför mig med olika system beroende på vem som äger och hur man skriver hyresavtal – det skapar ojämlikhet med en otrygg del som betalar hög hyra och en adel som sitter på gamla hyresavtal med låga hyror. Det är en stor utmaning inför framtiden.
Lennart Weiss:
– Den stora frågan 2025 är ju förslagen om lättnader i kreditrestriktioner. Där valde man att inte med en gång skicka ut frågan på remiss. Det var synd med tanke på att det var en utredning som levererade oerhört mycket fakta och tydlighet i en debatt som har präglats av väldigt mycket mytbildning och rena felaktigheter. Här har regeringen problem med att hantera myndigheterna Riksbanken och Finansinspektionen. Jag tror tyvärr att regeringen viker sig – det kommer att göra lite på marginalen men inte tillräckligt.
Experterna får också göra en liten önskelista:
Viktor Mandel:
– Jag hade gärna sett fri hyressättning i nyproduktion i Stockholms län.
Kent Persson instämmer i den önskningen och lägger till:
– För det ägda boendet behöver förslagen om kreditlättnader genomföras.
Lennart Weiss:
– Det skulle ju vara roligt med ett paket som innehöll någonting helt oväntat. Typ att det gamla lånet som fanns från Riksbanken, Riksbankens bosättningslån, återuppstod.