BOPOLPODDEN | Vi kan ha en bostadsbubbla framför oss – och även om vi inte har det så skapar den nuvarande bostadsmarknaden enorma problem på andra områden: Segregation, ökade klyftor i samhället mellan vinnare och förlorare. Och inte ens vinnarna kan känna sig som vinnare för deras barn kan inte heller komma in på bostadsmarknaden. Möt Andreas Cervenka, journalist och författare bakom den nyutkomna boken Fuskbygget. Anna Bellman programleder och Viktor Mandel kommenterar – och han är inte lika imponerad av Cervenka och boken som vissa recensenter har varit.
Andreas Cervenka är en av landets mest kända ekonomijournalister, med en lång bakgrund från bland annat Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Aftonbladet. Han har flera gånger belönats med Stora Journalistpriset, bland annat för sin förra bok Girig-Sverige, och det var i samband med att han arbetade med den som han tyckte att det var dags att grotta ner sig i bostadsmarknaden, som han beskriver som ett ”finansiellt bombbälte på samhällskroppen”.
S-debattören Daniel Suhonen beskriver den nya boken som en ”vänsterbibel” – Cervenka själv vill dock inte låta sig placeras i något politiskt fack.
– Om jag är vänster så är även Financial Times eller The Economist vänster. Min ambition är att väcka tankar och det vill jag göra i olika läger. Girig-Sverige väckte tankar både på vänsterkanten och bland sådana som absolut inte är vänster. Det var faktiskt en del miljardärer som var med på en lista där som mejlade mig spontant och tyckte att det var en intressant analys, berättar han i podden.
Hans beskrivning av bostadsmarknaden som ett bombbälte handlar inte bara om att priserna på bostäder – och andra tillgångar – har pumpats upp väldigt mycket de senaste decennierna – det handlar också om konsekvenserna han menar att den här prisuppgången har fått.
– Bostäder i dag är den i särklass största finansiella tillgången i världen. Lägger man till övriga fastigheter står det för två tredjedelar världens förmögenhet. Det här har lett till många andra konsekvenser än att det har blivit mer skulder. Det har skapat en sårbarhet i vår ekonomi. Det är bara att titta på finanskrisen 2008 som utlöstes av en krasch i USA.
– Men den här utvecklingen har även skapat andra effekter som kanske är lite underskattade; det är svårare för unga att ta sig in. Det finns forskning som jag lyfter fram i min bok som kopplar stigande bostadspriser till ökade sympatier för populistiska rörelser. Det finns också kopplingar till minskat barnafödande. Och det här med segregation, vinnare och förlorare i samhället, vilka yrken man tycker sig har råd att välja och så vidare. Och sammantaget leder till konsekvenser som kan vara nog så stora som de finansiella riskerna.

Bostadspolitik.se:s Viktor Mandel kommenterar:
– Jag blir glad över att en så välrenommerad författare som Andreas Cervenka väljer att skriva om bostadsfrågor. När det gäller bokinnehållet är jag väl lite mer tveksam. Det finns stora luckor och jag saknar resonemang om alternativen: Hur skulle det vara istället? Och det var svårt att få svar på i den här intervjun också.
– Självklart håller jag med honom om att det är ett jättestort problem att unga inte kommer in på bostadsmarknaden. Däremot håller jag inte med om till exempel hans syn på bankerna – de är ett smörjmedel som hjälper till. Det är positivt att man kan belåna sina framtida inkomster och därmed köpa en bostad tidigare än vad man skulle göra om man behövde betala hela eller en mycket större del av beloppet med besparade medel.