SKR sågar obligatorisk platssamverkan

 

 

En bortkastad utredning som mestadels kommer leda till ökad byråkrati och ineffektivitet. Fastighetstidningen intervjuar Jan-Ove Östbrink, expert på SKR, som är kritisk till det förslag på tvingande platssamverkan som snart kommer att presenteras.

Utredningen om obligatorisk platssamverkan, som ska presenteras den 17 januari, möts av kritik även från kommunalt håll. Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk på SKR, och expert i utredningen, menar att det förväntade förslaget riskerar att leda till ineffektivitet och onödig byråkrati.

Enligt Jan-Ove Östbrink kommer det att föreslås två modeller: I den ena ska fastighetsägare på en plats tämligen ensamma stå för samverkansorganisationen. Om inte det visar sig tillräckligt  föreslås kommunen i ett nästa steg  ta över ansvaret, och mer eller mindre tvinga in aktörer i en offentlig samverkan.

Jan-Ove Östbrink konstaterar att framgångsrik platssamverkan i många andra länder ofta till stor del byggt på en sammanslutning av handlare.

– Här tycker jag att det blivit konstigt i utredningen där de mer eller mindre reducerats till någon slags andrahandsaktör, säger Jan-Ove Östbrink till Fastighetstidningen.

Men kanske är det största problemet själva obligatoriet.

– Det ger för det första väldigt lite rent pengamässigt att tvinga in ett par ytterligare motvilliga fastighetsägare. Men det blir då också en väldigt byråkratisk och tungrodd modell.

Han pekar också på att framgångsrik platssamverkan i andra länder ofta bygger på en bredare aktörsgrupp, till exempel handlare, som i utredningen istället reducerats till ”någon slags andrahandsaktör.” Risken, enligt Östbrink, är att de administrativa kraven tar över, vilket kan leda till åtgärder utan lokal förankring eller långsiktig effekt.

I stället föreslår Östbrink att man bygger vidare på det ansvar kommunerna redan har för brottsförebyggande arbete i samverkan. Han varnar för att förslaget kan skapa projekt styrda av centrumägare utan närvaro, vilket kan underminera arbetet med att skapa trygghet och attraktivitet lokalt.

Läs Fastighetstidningens artikel här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.