VECKANS AKTUELLT | Ändå positivt att Niklas Wykman öppnar för att genomföra de flesta av de föreslagna lättnaderna i kreditrestriktionerna. Det rimmar illa att Orimlig Hyra anklagar hyresvärdar för överhyra och sedan själva tar ut oskäliga avgifter från hyresgästerna. Regeringen och SD är helt fel ute när de vill tvinga in fastighetsägare i platssamverkan, menar vår expertkommentator Kent Persson, som också kommenterar hyresförhandlingarna, Byggnads och Byggföretagens dilemma om UE-led – och Socialdemokraternas omsvängning i statsstödsfrågan. Programledare: Anna Bellman.
De tre utredarna i makrotillsynskommittén – den förre generaldirektören för FI, Martin Andersson och professorerna John Hassler och Peter Englund – skrev ett debattinläg på SvD där de avfärdar de invändningar deras förslag har mött. Dagen därpå skrev finansmarknadsminister Niklas Wykman en artikel på regeringens hemsida, som man kan tolka som att han säger okej till flera av förslagen, men att han nog inte vill röra det första amorteringskravet.
– Det var en tuff debattartikel för att vara skriven av tre utredare men de här tre har verklige svarat upp för sin utredning så här långt. Och de är, som Wykman skriver, kanske de tre främsta i landet inom det här området, säger Kent Persson i podden.
– Wykman är en försiktig general, det är tydligt att han vill signalera vikten av att ta ansvar. Regeringen är klämd mellan en mycket gedigen utredning och två väldigt defensiva myndigheter i Finansinspektionen och Riksbanken. Den här texten kanske kan ses som en testballong som man släpper för att se hur reaktionerna blir. Beskedet är i alla fall ett steg i rätt riktning, han är uppenbarligen beredd att genomföra vissa delar av förslagen. Sedan är det viktigt att det sker skyndsamt, vilket också utredarna trycker på i sin debattartikel.
Orimlig Hyras avgifter rimmar illa
Hebas chefsjurist Haymanot Wachtmeister har, tillsammans med juristen Sebastian Scheiman, skrivit ett inlägg där de går till hårt angrepp mot företaget Orimlig Hyra. De menar att Orimlig Hyra dels saknar tillstånd att bedriva delar av sin verksamhet, att de i vissa fall själva skär emellan orimligt mycket och att marknadsföringen är vilseledande. De skriver:
– Ett ovanligt skarpt debattinlägg och jag har noterat att det förs en debatt på Linkedin med högt tonläge. Bakgrunden är i stora delar att människor har behov av att hyra tillfälligt i andra hand och Orimlig Hyra riktar sig mot den här gruppen. Bolagen som bedriver den här verksamheten har inte så stora marginaler som man kan tro och varje bakslag blir problematiskt. När jag läser det här debattinlägget är det klart att det uppstår stora frågetecken kring Orimlig Hyras verksamhet och hur mycket de skär emellan. Varje enskild hyresgäst kan ju själv driva detta i hyresnämnden och få hela överhyran själv. Att anklaga hyresvärdar för att ta oskäliga hyror och sedan själva ta ut oskälig ersättning, det rimmar ganska illa.
Svårt dilemma med underentreprenörsled
Byggnads har lanserat vad de kallar en ”guide för offentliga upphandlingar”. Byggföretagen har reagerat mot att en av punkterna är att man i princip vill begränsa antalet underentreprenörsled till två.
– Det här är ett svårt dilemma att få ihop. Man kommer säkert åt byggkriminaliteten genom få underentreprenörsled. Men Byggföretagen har också rätt; Branschen består till stor del av små specialiserade bolag, och om de inte får vara med innebär det en stor försämring. Olika intressen ställs mot varandra.
Fel att lagstifta fram samarbete
I januari ska utredningen om obligatorisk platssamverkan presenteras. Fastighetsägarna är negativa och menar att BID-samarbete ska ske på frivillig väg. KD:s Larry Söder meddelade på Bopol Live Göteborg för ett par veckor sedan att i lagförslaget som kommer så föreslår man att samverkan blir obligatorisk.
– Här har regeringen och SD gått vilse, det här är ett rejält felsteg som de borde backa tillbaka från. De borde snarare skapa incitament för frivilligt samarbete, det hade varit mycket bättre än att tvinga fram det.
– Det finns många BID:s som fungerar utmärkt i dag, som bygger på frivillighet. Och fastighetsägarna tar ett stort ansvar. Det är snarare kommunerna och polisen som behöver växla upp, det hade varit mer intressant att ta del av en utredning kring hur man hade kunnat skapa incitament för det.
En svag pudel från Socialdemokraterna
Socialdemokraternas öppnade för några veckor sedan för att staten skulle kunna gå in med statsstöd till den svenska allmännyttan. Nu har Fastighetstidningen följt upp detta och pratat med den övriga oppositionen. Efter publiceringen så kontaktades Fastighetstidningen av S-EU-parlamentarikern Johan Danielssons pressekreterare som i ett mejl skriver att ”Socialdemokraterna vill undanta hela den svenska bostadsmodellen från begränsningarna i EU:s statsstödsregler, inte enbart allmännyttan.” På en fråga om detta är en omsvängning från tidigare ståndpunkt svarar hon: ”Sveriges allmännyttiga bostadsmodell och Allmännyttan är inte samma sak. Modellen är större än Allmännyttan”.
– Ja, det var väl en svag pudel. Alla i branschen tolkade det här på samma sätt, som att S vill ge direkta subventioner till allmännyttiga bolag. Det var ett dåligt förslag som sågades av alla i branschen. Det är bra om de nu har vaknat och retirerar från den här ståndpunkten. Man kan väl säga att de borde vara tydligare i sin kommunikation.
Hyresgästföreningen behöver möta upp på högre nivåer
En hel del hyror för 2025 är nu klara. De högsta hyresökningarna ligger på 5,4 procent från 1 januari.
– Det intressanta med årets hyresförhandlingar är att Fastighetsägarna har drivit på och fått besked från skiljemännen så att de nya hyrorna kan gälla från årsskiftet. Skiljemännens nivåer ligger dessutom generellt högre än de nivåer som har förhandlats.
– Ingen är nöjd med det här, eftersom nivåerna ska sättas genom förhandlingar, inte genom skiljeförfarande. Men framåt behöver Hyresgästföreningen fundera på sin strategi och möta upp på högre nivåer, annars kommer vi också fortsättningsvis se att allt fler ärenden avgörs av skiljemän.