Bebisar efterfrågar inte bostäder – ekonomiska drivkrafter avgörande

 

LEDARE | Demografi betyder 20 procent – ekonomiska faktorer förklarar 80 procent av variationerna i bostadsbyggandet.
Boverket läser förhoppningsvis Evidens och Bofrämjandets rapport innan de skriver ner bostadsbehovssiffrorna alltför mycket.

Kanske är det en mänsklig egenskap att söka efter förenklingar. Saken blev tydlig för ett antal år sedan när Boverket höll sig med en analyschef som envist hävdade att vi hade en bostadsbubbla och att bostadspriserna skulle ned med minst 25 procent. Men så fel han fick. År efter år. Misstaget grundade sig på en förenklad analys av sambandet mellan bostadspriser och hushållens inkomster men som uteslöt ett antal andra faktorer som hade en starkare påverkan.

Nu är vi där igen. Evidens vd Ted Lindqvist tillät sig att skämta lätt om fenomenet när han i samband med Bofrämjandets seminarium den 27 november presenterade Evidens rapport Bostadsbyggande – demografi eller ekonomi?, om befolkningstillväxtens betydelse för bostadsbyggandets utveckling. Visst, menade Lindqvist, finns det en korrelation mellan befolkningstillväxt och bostadsbehov. Men är kopplingen så stark att man kan tala om kausalitet, det viss säga ett djupare orsakssamband?

Att döma av vissa uttalanden från Boverkets bostadsmarknadsexpert, Bengt J Eriksson, finns risk att även statens expertmyndighet riskerar att begå samma misstag

Evidens rapport visar att saken är mer komplicerad än så. Inte bara Swedbank (Mattias Persson) och Nordea (Annika Winsth) förhastar sig när man i braskande utspel hävdar att bostadsbyggnadsbehoven bör skrivas ned kraftigt, nu när befolkningsökningen ser ut att avta. Att döma av vissa uttalanden från Boverkets bostadsmarknadsexpert, Bengt J Eriksson, finns risk att även statens expertmyndighet riskerar att begå samma misstag. (Jag har dock större hopp om Boverket.)

Sverige har idag en befolkning på 10,6 miljoner invånare. Tidigare menade SCB att befolkningen 2040 skulle uppgå till 11,4 miljoner. Den prognosen har nu justerats ned till 11 miljoner. Färre barn innebär rimligtvis mindre hushåll men innebär det per automatik också färre hushåll? Evidens rapport benar i saken utifrån ett antal utgångspunkter som ganska snart visar att befolkningsprognoser ger ett minst sagt osäkert beslutsunderlag.

Rapporten jämför bostadsbyggandet med våra nordiska grannländer och konstaterar att det under långa tider varit lågt, mätt som byggande per capita, trots att befolkningstillväxten varit starkare i Sverige än i andra nordiska länder. Således förefaller det finnas andra faktorer, som ekonomiska och institutionella, som påverkar bostadsbyggandet. När ekonomin utvecklas starkt och priserna stiger snabbare än byggkostnaderna ökar bostadsbyggandet. Men där finns också institutionella faktorer som bidrar till att förklara variationer i bostadsbyggandet. En blick i backspegeln gör saken tydlig.

Ingen, utom möjligen somliga bankekonomer, kan bli förvånad över att Evidens analys landar i att demografiska faktorer förklarar 15 – 20 procent av variationen i bostadsbyggandet

Med 1990-talets skattereform och hastigt avskaffade byggsubventioner kraschade bostadsbyggandet. Omvänt steg priser och efterfrågan när fastighetsskatten avskaffades. När så bolånetaket sänktes 2010 påverkades marknaden åter negativt. För att få sig en skjuts när räntorna i mitten av 2010-talet föll kraftigt och marknaden flödade av lättillgängliga pengar. Till att sedan åter kylas av med införandet av nya kreditrestriktioner, för att inte tala om effekterna av de senaste årens inflationsbrasa och dramatiskt stigande räntor som både urholkat hushållens realt disponibla inkomster och finansiella sparande.

Ingen, utom möjligen somliga bankekonomer, kan bli förvånad över att Evidens analys landar i att demografiska faktorer förklarar 15 – 20 procent av variationen i bostadsbyggandet. Lindqvist skriver torrt och sakligt: ”De ekonomiska faktorerna förklarar mer än 80 procent av variationen i byggandet. De senaste decennierna förklarar den ekonomiska utvecklingen i princip all variation (…) och de yngre åldersklassernas betydelse försvinner.”

Evidens analys visar att fyra faktorer spelar en hel dominerande roll för att förstå bostadsefterfrågan över tid: Byggkostnadernas utveckling, hushållens reala inkomstutveckling, räntenivån och hushållens finansiella sparande. Till detta spelar också psykologiska faktorer som exempelvis framtidstro en viss roll, något som har en viss påverkan på såväl den ekonomiska utvecklingen och barnafödandet som inrikes- och utrikes flyttnetto.

Summa summarum: Nej, det är inte bebisar som driver bostadsefterfrågan

Men hur ska man då se på det faktum att vi nu ser tydliga tecken på ett visst bostadsöverskott utanför de tre storstadsregionerna samt norra Norrland? Evidens instämmer i att det är en faktor som behöver beaktas men att detta egentligen inte är något nytt och inget som överflyglar det faktum att urbaniseringen är en fortgående process som driver behovet av nya bostäder i de landsändar som fortsatt växer.

Summa summarum: Nej, det är inte bebisar som driver bostadsefterfrågan. Helt avgörande är ekonomiska variabler som styr efterfrågan i de grupper av befolkningen som har ett normalt behov av att byta bostad. Så hur många bostäder behövs då – eller kan efterfrågas – under de närmaste åren? Om Boverket gjort en god analys av saken kommer ett vägledande svar inom kort.

När väl det svaret finns bör strålkastarljuset riktas mot en helt annan fråga; varför ungdomar i familjebildande ålder bildar familj allt senare, skaffar barn allt senare och föder färre barn än de egentligen skulle önska? Jag tillåter mig att påstå att svaret på den frågan i hög grad är bostadspolitiskt. Och skriver återigen: Hallå regeringen! Hallå oppositionen!

Lennart Weiss
Chefredaktör, Bostadspolitik.se
Kommersiell direktör, Veidekke

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jag tycker det är mycket bekymrade om många (är det ens någon?) trott att de enstaka få procent som föds eller flyttar in till en plats (må det vara riket, en region eller kommun) styr bostadsefterfrågan. Är verkligen kunskapsnivån så låg?

    Det är viktigt att skilja på demografiskt drivet bostadsbehov (drivs av hur många vi är) och bostadsefterfrågan (drivs av främst ekonomiska faktorer). Det har aldrig varit så att de enstaka procent som i sammanhanget flyttar till en ny plats eller föds utgör marknaden för nyproduktion och bostadsbyggande.

    Marknaden för nyproduktion utgörs främst (i princip bara) av de 99% som redan bor på en plats och deras möjligheter styrs av ekonomi. Undantaget är bara platser som Skellefteå som förändrar sitt befolkningsantal mycket drastiskt. Och det är mycket ovanligt.

    Jag arbetar dagligen med att räkna på bostadsefterfrågan och bostadsbehov i exempelvis många avbefolkningskommuner, de får ett negativt framtida behov men det finns i princip alltid en bostadsefterfrågan. I storstäder är det tvärtom, pga hushållens ekonomiska svårigheter och byggherrarnas omöjliga kalkyler just nu. Behovet måste vi ha koll på för att bostaden är en mänsklig rättighet och vi som samhälle har en skyldighet att förse våra invånare med bostäder.

    Vi får dock inte heller glömma att på mycket lång sikt får det minskande barnafödandet en effekt. Vi har det lägsta barnafödandet per kvinna sedan år 1749. I SCBs senaste prognos ”försvann” nästan en halv miljon barn fram till 2040 jämfört med prognosen året innan. Och det var en nedskrivning som följt 10 år av tidigare nedskrivningar.

    Givetvis påverkar nedskrivningen och skillnaden tidigare samhällsbyggnadsplaner. Inom exempelvis förskolor och skolor blir den prognostiserade efterfrågan lägre. Och om 20 år och framåt har vi mer än en halv miljon färre som ska flytta hemifrån än vad vi trodde för ett år sedan. Men till dess har vi väl glömt prognoserna vi hade tidigare… ‍♀️

    ps. Jag tycker också det är viktigt att ha koll på att anledningarna till att vi inte får barn i samma utsträckning nu skiljer sig rejält från tidigare nedgångar vid exempelvis millennieskiftet och därför bedöms nedgången i barnafödandet bestå på ett annat sätt än tidigare (SCBs prognos visar uppgång igen om några år – men inte till historiska nivåer).

    Mona Kjellberg, Juni Strategi

  2. Dear Lennart,

    In response to your lengthy opinion.

    Demographic change is most definitely the driving factor. More importantly the danger of using forecasts as a driver for construction without any control checks.

    Some simple statistics:
    SCB Forecasts for Sweden in 2023:
    2015 – 10.814 m
    2018 – 10.7 m
    SCB Actual Population Report
    2023 – 10,551 m SEK

    Now as we are all aware, development planning takes time. So we have started a lot of planning in 2015 based upon figures that were inherently wrong.

    Boverket has then assessed a need of 75,000 apartments a year until 2020 at that point which equates to 375,000 new houses. Our population in the same time grew by 528,278 people. A ratio of 1:4 people per house. Seems like a lot.
    In actual we added 250k apartments which is just over 2:1.

    Since 2021 – 2023 we have increased population by 172,000 whilst also adding 165,000 apartments.

    Boverket had a forecast of 65k apartments a year until the end of 2030 in May. However our population forecast is only to grow by 400k by 2040. 75% of which is immigration.

    We simply cannot build our way out of this. Supply and demand. If we over supply the market crashes. Major portfolios have lost billions because of low utilisation. We will see the same in residential and the losers will be the mums and dads who bought at the peak and find that suppy lowers values.

    We have a need to upgrade existing stock. Our industry needs to re-align its focus away from greenfield.

    Since then we have added 172,000 people.

    In 2015 SCB had a population forecast for 2023 for Sweden of 10.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.