KRÖNIKA | Ett av Stefan Attefalls uppdrag är att verka för en ny egnahemsrörelse. Nyligen kom han med sin första delrapport till regeringen och här delar han med sig av sina tankar kring egnahemsrörelsen – och efterfrågar inspel och goda idéer.
Jag fick för ett halvår sedan regeringens uppdrag att som egnahemskommissionär verka för en ny egnahemsrörelse.
Egnahemsrörelsen har ofta förknippats med arbetare och tjänstemän som med plank på axeln bygger sitt eget hus på en tomt i utkanten av staden, numera ofta välbärgade förortsidyller i våra storstäder. Idén för cirka 100 år sedan var att erbjuda hushåll med lite mindre plånböcker en chans att skapa sig ett eget hus med det utrymme och den frihet det innebar. Visionen var att ge möjlighet till bra hem för vanliga människor.
Hur kan man återuppliva den grundidén? Vi vet att det byggs få småhus i Sverige – både om man jämför historiskt och om man jämför med andra länder. Vi vet också att de med lite kapital; unga barnfamiljer, invandrare som etablerat sig i vårt land och trångbodda familjer, har svårt att kunna köpa sig ett mindre hus. I den meningen har utvecklingen gått bakåt.
Ett sätt att sänka kostnader är givetvis att göra mer av byggnationen själv
Vi vet också att det ofta är olika bostadsutvecklare som bygger de småhus som erbjuds. De driver planprocesser gentemot kommuner, köper mark, tar helhetsansvar för huset och de ekonomiska riskerna. Självklart vill de ha betalt för detta.
Idén med egnahemsrörelsen var att erbjuda småhus till en rimlig kostnad för dem med mindre plånböcker. Så hur formar vi en modell som sänker kostnader och där du som privatperson tar ett större ansvar för projektet och blir din egen byggherre?
Ett sätt att sänka kostnader är givetvis att göra mer av byggnationen själv. Idag med allt högre tekniska och miljömässiga krav på husen är det svårare. Vissa vill och kan ändå göra en stor del av byggnationen själv, men de flesta både vill och behöver mer av färdigproducerade hus. Här kan husfabrikanter bidra med mer eller mindre färdiga hus. Med hjälp av digitala verktyg bör husköparen kunna bestämma vilket hus och vilken egen arbetsinsats som önskas. Här finns redan en hel del bra lösningar på marknaden, men de kan utvecklas.
Kanske tomträtten i moderniserad form kan bli ett verktyg för att hålla tillbaka kostnaderna?
Vad som ofta är oöverskådligt är alla tillkommande kostnader och regler att ta hänsyn till. Alla tillstånd och i vilken ordning de måste sökas. Kostnader för markberedning och lagfart. Avgifter för olika tillstånd, för anslutnings- och pantbrevsavgifter. Här måste vi finna verktyg som underlättar den processen. Viktigt inte bara för husköparen utan också för att bankerna ska känna sig trygga vid utlåningen.
Men om en privatperson överhuvudtaget ska kunna bygga sitt eget hus, så krävs byggbar mark. Kommunerna måste därför bidra med attraktiva och lämpliga tomter till låga kostnader. Kanske tomträtten i moderniserad form kan bli ett verktyg för att hålla tillbaka kostnaderna?
Ett exempel är att låta den egna arbetsinsatsen få räknas som eget kapital när lån ska ges
Näste steg är finansieringen. Både under byggtiden och långsiktigt. Dagens kreditrestriktioner har utformats på ett sådant sätt att de i praktiken stänger ute precis de grupper som idén med egnahemsrörelsen ska hjälpa. Men det räcker inte med att undanröja hinder. Någon form av stöd måste nog till. Åtminstone om man vill att egnahemsrörelsen ska bli en verklig rörelse. Ett exempel är att låta den egna arbetsinsatsen få räknas som eget kapital när lån ska ges.
Det slående med Egnahemsrörelsen var just den uppbackning som fanns från stat och kommun. Frågan är därför hur incitament skapas hos kommunerna att bidra till prisvärda tomter?
Kring detta välkomnar jag alla goda idéer och inspel!
Så frågorna kvarstår; hur kan vi göra det enklare för människor, även för dem med lägre inkomster, att kunna uppfylla sina drömmar om ett eget hem? Hur kan en modern egnahemsrörelse kan se ut idag och i framtiden?
Kring detta välkomnar jag alla goda idéer och inspel!
Stefan Attefall
Egnahemskommissionär
I Tyskland är det väldigt vanligt med att bidra med eget arbete till sin villa. När vi byggde vårt hus med en liten byggentreprenör 2007 kunde vi sänka kostnaden för huset rejält genom att själv bygga in köket, kakla badrum och spackla och måla inomhus. Värderingen mot banken påverkades inte av det utan på så sätt fungerade som en direkt sänkning av finansieringsbehovet. Att vi utförde arbetena fackmässigt och motsvarande den initialt angivna kvalitén kontrollerades efteråt av bankens besiktningsman.