BOPOLPODDEN | Efter två år av utredande kan vi förvänta oss leverans under resten av mandatperioden. Det var budskapet när Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Larry Söder satt i Heta Stolen på Bopol Live Göteborg i onsdags. I veckans avsnitt av Bopolpodden återger vi samtalet i sin helhet: Om att det kommer ett lagförslag om tvingande BID, att det är ett problem att makrotillsynskommitténs förslag försenas – ”hade jag varit minister så hade utredningen gått på remiss med en gång” – om förhandlingar med SD om fri hyressättning i nyproduktion och behovet av mer samverkan mellan stat och kommun. Anna Bellman intervjuar, Fastighetsägarna GFR:s Rikard Ljunggren kommenterar på plats och Viktor Mandel gör en längre kommentar efter samtalet.
Den här intervjun ägde rum strax efter en panel om kriminalitet och fastighetsägarnas ansvar. Från fastighetsägarsidan vill de flesta att platssamverkan inte ska vara tvingande, men en del i Tidösamarbetet handlar om just obligatorisk platssamverkan och Larry Söder gav inledningsvis ett klart besked:
– Vi tror att alla fastighetsägare måste vara med. Så jag ska vara tydlig: Det kommande lagförslaget innebära att det blir obligatoriskt för fastighetsägarna att vara med på detta. Vi vet att alla inte tycker att det är en bra väg, men vi tror det.
Dags för leverans
Drygt halva mandatperioden har gått och Larry Söder menar att det nu är dags för leverans efter att första halvan har präglats av många utredningar.
När mandatperioden är slut kommer man se en märkbar skillnad på vad den här regeringen faktiskt har gjort.
– Vi har sagt från dag ett att vi vill reformera själva bostadsmarknaden. Vi vill se att man gör reformer som gör avtryck i framtiden – och inte bara sätter plåster på problemen.
Han pratar om politisk handlingskraft, om att ställa de rätta frågorna; varför har vi så höga byggkostnader, varför kommer unga inte in på bostadsmarknaden, varför tar det 6–8 år för ett hus att bli färdigt, hur kan man påverka kostnaderna och ledtiderna?
– Vi har försummat den diskussionen ganska länge men vi måste ta den och vi måste göra åtgärder. Förut har man fattat beslut nationellt och sedan ska kommunerna hantera det och efter bästa förmåga. Vi tror att det ska vara ett samspel mellan nationell och kommunal nivå. Det måste fungera, och jag tror att båda två har en hemläxa att göra.
Borde skickats på remiss med en gång
Larry Söder är tydlig med att han stödjer makrotillsynskommitténs förslag. På frågan varför utredningen inte skickades på remiss omedelbart svarar han:
– Ja, det får du fråga Niklas Wykman om.
Finansmarknadsministern är ansvarig för den här frågan. Larry Söder hade velat se en snabbare hantering och han säger att även bostadsminister Andreas Carlson är på den linjen.
– Bolånetaket har Finansinspektionen delegation att besluta om i dag. Det regeringen skulle kunna göra är ju faktiskt att ta tillbaka delegationen.
Anna Bellman: Kommer det ske?
– Det hoppas jag verkligen, för det är en sak som vi behöver. Jag tror att det är bättre att man kan låna på sitt boende än att man tar ett blancolån, vilket är alternativet.
Förhandlingar på högre nivå
De tre regeringspartierna är överens om att fri hyressättning i nyproduktion borde införas – men Sverigedemokraterna är inte överens med dem. Mikael Eskilandersson sa i Bopolpodden nyligen att han inte såg att det var aktuellt att förhandla i frågan. Larry Söder menar dock att det görs, men på en nivå högre upp i politiken.
– Frågan är vad man vill ha i utbyte, och jag tror inte att det handlar om något inom bostadspolitiken, utan att det är på en högre nivå. Det är någon som får mer betalt än mig, som får förhandla om det.
– Det är en budgetfråga som avgörs i en budgetförhandling.
Larry Söder pratar i podden också om samtal med Socialdemokraterna, om KD:s förslag om slopad stämpelskatt, om egnahemskommissionär Stefan Attefalls rapport, och om vad vi kan förvänta oss framåt:
– Leverans vill jag nog påstå. Nu har vi haft två år av möjlighet att utreda och analysera. Det har varit många utredningar som innebär att vi kan göra mycket leverans i slutet. Och vi tror att det kommer bli bra i slutändan.
Bostadspolitik.se:s Viktor Mandel kommenterar:
– Det är kul att höra ledande politiker vara tydliga och tala klarspråk. Sen säger han att vi ska ha stora förväntningar på leverans. Och då måste de börja agera, det som har gjorts hittills är framför allt mindre justeringar, visserligen oftast i rätt riktning, men det har ju på inga sätt varit något som haft avgörande betydelse.
Om samspelet mellan stat och kommun säger Viktor Mandel:
– Där tror jag att han är på rätt spår. Det här tror jag är någonting vi kommer behöva se mycket mer av framåt. Stefan Attefall är också inne på detta med att det finns en statlig vision som hela tiden möter motstånd i kommunen. Det finns en del problem i att kommunen har väldigt mycket makt. Det finns många som kan säga stopp.