VECKANS AKTUELLT | Mycket välkommen rapport om klimatförändringarnas påverkan på bostadssektorn. Bostadsfrågan måste komma mycket högre upp på dagordningen när det gäller frågan om utanförskapet. En gedigen första delrapport av egnahemskommissionär Stefan Attefall – men vår expertkommentator Kent Persson håller inte med om allt. Han kommenterar också Göteborgs politiska styres hantering av allmännyttan, Fair Play Byggs tipsfunktion och riksbankschefens debatt om lättnaderna av kreditrestriktionerna. ”Lite förvånande att Erik Thedéen biter sig fast vid den gamla argumentationen.” Programledare: Nicklas Tollesson.
Stefan Attefall har nu lämnat över en första delredovisning till regeringen i sitt uppdrag som egnahemskommissionär.
– En gedigen första delrapport. Jag hoppas att han kommer att lyckas med sitt uppdrag i att öka småhusbyggandet, men det är ett svårt uppdrag, olika intressen står emot varandra i de här frågorna, säger Kent Persson i podden.
– I det stora hela håller jag med om hans slutsatser. Det byggs lager på lager av restriktioner, snåriga regler och avgifter som gör att det blir dyrt att bygga småhus i Sverige i dag. Då hjälper det inte att man skapar förutsättningar för industriellt byggande.
– Sen håller jag inte med honom om att det finns intressen som vill inte vill bygga småhus. Men vi har länge haft ett behov av att bygga volymer, det är en konkurrens om den attraktiva marken och vi ha haft ett statligt investeringsstöd. Då har det varit naturligt att prioritera flerfamiljshus. Nu är situationen delvis annorlunda och det kan leda till mer småhus.
170 000 barn växer upp i utanförskapsområden
En annan rapport som regeringen har fått på sitt bord i veckan visar att det finns hela 180 utanförskapsområden i Sverige i 66 olika kommuner – och här bor 710 000 personer, varav 170 000 barn.
– Inte oväntat men förfärligt dystra siffror, inte minst att 170 000 barn växer upp i de här miljöerna, där normen är utanförskap. Det kommer att krävas enormt stora insatser för att bryta detta.
Integrationsminister Mats Persson skriver om rapporten på SvD Debatt. Han nämner att det behövs skolinsatser och språkinsatser och att den som lever i Sverige måste anstränga sig för att blir en del av det svenska samhället. Men han nämner inte bostadsfrågan.
– Här har politiken en blind fläck. Jag skulle hävda att det börjar med bostaden. Om inte de som bor i de här områdena känner att de har en bra bostad får de svårt att tillgodogöra sig de andra insatserna. Här ligger hela det politiska landskapet långt efter. Det krävs en mer aktiv bostadspolitik för att få ordning på utanförskapet.
Välkomnar rapport om klimatförändringars påverkan
Mäklarsamfundet har tagit fram en ny rapport om hur klimatförändringar och extremväder påverkar bostadspriser och boendepreferenser.
– En välkommen rapport i en tid då vi upplever att politiken globalt fajtas om huruvida vi har ett klimathot på riktigt – då är det bra att fler tar ansvar för debatten. De kommer med bra förslag; att höja kunskapen är viktigt, att få försäkringsbolag att premiera detta likaså. Och jag tycker också att man kan titta på ett statligt stöd till privatpersoner – inte fastighetsbolag – för att underlätta omställningen.
Parterna behöver också ta ansvar för kriminaliteten
Fair play bygg menar att starten långsiktigt bör gå in och finansiera funktioner som organisationens tipsfunktion – sedan 2016 har den lett till upptaxeringar på 124 miljoner kronor.
– Jag är osäker på det. Kampen mot brottsligheten kan inte bara handla om att staten ska ta ansvar. Det här är ett samhällsproblem och parterna har ett stort intresse av att ha seriösa företag, och att trycka bort osunda aktörer från sektorn.
Stor frustration kring hyresförhandlingssystemet
Fastighetsägarna Stockholms vd Anna Waxin och Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren gick väldigt hårt åt hyressättningssystemet i ett debattinlägg på DI Debatt under rubriken ”Hyresregleringen måste reformeras”
– Fastighetsägarna upplever en stor frustration. Och upplever man att motparten inte är seriös höjs tonläget, och nu drar man slutsatsen att hyressättningssystemet har nått vägs ände. Och man kan konstatera att om två parter förhandlar och den ena tycker att systemet inte fungerar så spelar det ingen roll att den andra parten tycker att det fungerar. Det hjälper inte.
Anmärkningsvärt agerande av Göteborgs politiska ledning
Anders G Johansson på Fastighetsägarna GFR är upprörd över Göteborgs stads politiska ledning som nu styr den allmännyttiga koncernen Framtiden mot lägre hyror.
– Det är anmärkningsvärt. Med jämna mellanrum försöker kommuner styra sina kommunala bolag indirekt åt det här hållet – men nu sker det direkt och det är ovanligt. Det är anmärkningsvärt och det slår undan benen på de privata aktörerna. Det kommer bli väldigt svårt för privata fastighetsägare att bedriva verksamhet i Göteborg om politien agerar så här långsiktigt.
Riksbankschef Erik Thedéen debatterade förslagen om lättnader i kreditrestriktionerna med Peter Englund som ledde utredningen, i P1 Morgon.
– Jag är lite förvånad över att Erik Thedéen biter sig fast i den gamla argumentationen, han verkar inte alls vilja ta till sig utredningens slutsatser i att det finns skäl att förändra saker och ting. För utredningen är balanserad, man rör sig inte från den ena ytterligheten till den andra, utan intar en balanserad mittenposition.