Klimatskador blir vanligare och riskerar att drabba våra bostäder ännu mer i framtiden. I en ny rapport ger Mäklarsamfundet perspektiv på hur klimatrisker och naturskador kan påverka försäkringar, bostadspriser och boendepreferenser.
Mäklarsamfundets nya rapport “Om borgen brister – Är hemförsäkringen redo för framtidens klimat?” kartlägger naturskadorna som riskerar att drabba våra bostäder, ger en översikt av nationella och internationella försäkringsmarknader och diskuterar utmaningarna för framtidens hemförsäkring i ett klimat som förändras.
– Det blir vanligare att köpare och spekulanter frågar om klimatrisker. Även om det är frågor som faller under köparens undersökningsplikt kan vi anta att förväntningarna på att fastighetsmäklare ska ha kunskaper på området kommer att öka, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.
Om en översvämning inträffar innebär det en värdeminskning för fastigheten i sig och potentiellt även för andra bostäder området. På sikt kan också boendepreferenser och vad som anses vara ett bra läge omvärderas i ljuset av klimatförändringar och klimatrelaterade skador.
Redan idag utmanas försäkringsmodellen på olika platser i världen där konsekvenserna av naturskador hunnit bli påtagliga. För att möta utmaningarna med klimatförändringar på bostadsmarknaden krävs en högre kunskap om naturskador, starkare incitament för att vidta förebyggande åtgärder och renoveringsbidrag för fler ska kunna klimatsäkra sina hem.
– Dagens bostadsköpare behöver väga in långsiktiga och klimatrelaterade risker när de köper en bostad. Det kan inte minst påverka kalkylen, om renoveringar för ökad klimatresiliens behöver göras, säger Cecilia Nilsson, bostadspolitisk analytiker, Mäklarsamfundet.
Mäklarsamfundet kommer i rapporten med tre policyförslag:
1. Riktade utbildningsinsatser
Försäkringsbolag och kommuner borde erbjuda gratis rådgivning för husägare och upplysa om det enskilda ansvaret för att skydda sitt hus från naturskador genom att vidta anpassade och förebyggande åtgärder. Det borde också genomföras informationskampanjer som är riktade mot husägare för att sprida kunskap om naturskador och vikten av att vidta förebyggande åtgärder.
2. Dynamisk och incitamentsbaserad prissättning
Försäkringsbolagen borde utveckla modeller som speglar den individuella risken för bostäder baserat på faktorer som plats, byggnadsmaterial och förebyggande åtgärder som redan har vidtagits. Försäkringen skulle också kunna anpassas efter kortsiktiga risker med en premie som justeras i enlighet med den risk som föreligger under den kommande perioden eller säsongen. För att skapa starkare och tydligare incitament hos husägare att vidta förebyggande åtgärder borde premierabatter erbjudas från försäkringsbolagen.
3. Statligt renoveringsbidrag för klimatresilliens
Utred möjligheten att införa ett statligt finansierat renoveringsbidrag som subventionerar kostnaderna för att göra bostäder mer motståndskraftiga mot naturskador. Bidraget ska vara tillgängligt för enskilda husägare och bostadsrättsföreningar och ska erhållas för att vidta förebyggande åtgärder beroende på husets och områdens utmaningar.
Läs rapporten här.