VECKANS AKTUELLT | På pluskontot: En dubbelsänkning från Riksbanken och efterlängtade förslag om lättnader i kreditrestriktionerna. Men på minuskontot finns flera dystra nyheter, enligt vår expertkommentator Lennart Weiss. Han beklagar konkursen i Oscar Properties – och framför allt resultatet i det amerikanska presidentvalet: ”Jag har aldrig i mitt vuxna liv varit så orolig över världsläget som jag är nu.” Programledare: Anna Bellman.
Riksbanken slog till med en dubbelsänkning av styrräntan – till 2,75 procent.
– Ett väntat besked, och mycket välkommet, inte minst för vår bransch. Dessutom flaggar de fortsatt för en sänkning i december och ytterligare sänkningar nästa år. Tyvärr innebär resultatet i det amerikanska valet en osäkerhet och en risk för högre räntor.
Lennart Weiss ser flera risker med Donald Trump som president i USA, både när det gäller demokratin och ekonomin.
– Det finns risk att han gör rent hus med det administrativa systemet på federal nivå och sätter in sitt eget folk överallt och kanske i nästa steg mixtrar med valsystemet. Risken är att vi får en ”Orbanisering” – enorma konsekvenser för mänskliga rättigheter och demokratiska och fria val.
– Ekonomiskt är det risk för höga skyddstullar, inte bara mot Kina utan också mot Europa. Vi kan få ett handelskrig samtidigt som Ukrainas situation i kriget mot Ryssland riskerar att förvärras genom ett minskat stöd från USA.
– Jag har aldrig i mitt vuxna liv varit så orolig för det världspolitiska läget som jag är nu.
Välkommen och bra utredning om kreditrestriktionerna
I måndags kom kommittén som har utrett kreditrestriktionerna med sina förslag på lättnader. Man vill höja bolånetaket till 90 procent och sänka amorteringskravet till en procent om året ner till en belåningsgrad på 50 procent. Samtidigt föreslås ett skuldkvotstak på 550 procent av bruttoinkomsten. Det föreslås dock en ventil här – bankerna ska kunna låna ut över skuldkvotstaket i tio procent av de nya lånen.
– Äntligen en analys som fångar det verkliga problemet. Jag har länge varit förvånad över att Riksbanken och Finansinspektionen inte har klarat av att skilja på riskerna för hushållens skuldsättning med systemrisker. Den stora styrkan med den här utredningen är att den levererar en väl underbyggd analys och kommenterar de övergripande frågeställningarna kring den finansiella stabiliteten. Men även delfrågor, som hur mycket bostadspriserna kommer att stiga: de kommer att stiga men det är inget bekymmer eftersom nyttorna med att svaga grupper kan komma in på marknaden är större.
– Sedan håller jag med Lars EO Svensson om att förslagen kunde ha tagits ett steg längre. Men sammantaget är det här den bästa utredningen som har gjorts på länge och den kommer att få stor betydelse i debatten.
Däremot tycker Lennart Weiss att hanteringen framåt borde gå snabbare.
– Det är synd att man inte väljer att skicka ut den på remiss per omgående. Den 1 januari tas avdragsrätten för blancolån bort. De pressade hushåll som har tagit blancolån för att klara bostadsköpet kommer att vara oerhört pressade innan det nya regelverket införs.
Undantag ska ge snabbare byggnation av fängelser
Utredaren Kathrin Flossing Wiklund har lämnat förslag på en rad åtgärder som ska bidra till en snabbare utbyggnad av häkten och anstalter. Det handlar bland annat om tidsbegränsade bygglov och avvikelser från detaljplan. Utredaren menar också att man bör utreda om ett skydd som tryggar markförsörjningen – att anstalter och häkten ska få ett liknande skydd som riksintressena i miljöbalken har.
– Det är ett positivt och bra initiativ, förutsättningarna för en god samhällsplanering förbättras. Det är bra att regeringen agerar när det är hårt tryck.
Det finns förhoppningar att det här ska kunna implementeras även inom andra områden, meddelade statssekreterare Johan Davidson på Bopol Live Hyresrätt nyligen.
– Vi kan hoppas på det, det var ett intressant inlägg han gjorde där. Det tyder på en reformvilja och ett aktivt förhållningssätt.
Tråkig konkurs – tecken på grundläggande förändring
I förra veckan stod det klart att Oscar Properties har försatts i konkurs.
– Det är en tråkig historia på många sätt. Oscar Properties har levererat intressanta projekt och utvecklat arkitekturen och gestaltningen i Stockholm.
– Insikten är att det här är en del av en grundläggande förändring som pågår i branschen. Vi är på väg mot ett skifte, där finansiellt väldigt starka aktörer tar över