Den svenska hyressättningsmodellen, en rest från efterkrigstidens hyresreglering, har nått vägs ände. Det förhandlingssystem som är tänkt att skapa en balans mellan fastighetsägare och hyresgäster har aldrig fungerat särskilt väl, men har nu blivit fullständigt obsolet, skriver Anna Waxin, vd Fastighetsägarna Stockholm och Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR på DI Debatt.
De skriver: ”Vi måste vädra ut den sista resten av efterkrigstidens hyresreglering. Hade den varit en förebild så hade inte Sverige varit ensamma om den. Vad vi nu är ensamma om i Europa är de decennielånga bostadsköer som den gett upphov till och den tillväxtbroms den innebär.”
”Den svenska hyreslagstiftningen måste moderniseras och baseras på avtalsfrihetliga principer direkt mellan hyresvärd och hyresgäst. Hyrorna behöver spegla den samhällsekonomiska utvecklingen och enklast är att börja i nyproduktionen och sedan fasa in det i övriga beståndet under en längre tid, i takt med att lägenheter blir lediga.
Fastighetsbranschen är viktig för Sveriges tillväxt och för jobben. I Stockholm och Göteborg är den helt avgörande. Men för att den ska fortsätta spela sin viktiga roll behövs rättvisa villkor, en reformerad hyreslagstiftning och ett fungerande regelverk så att den kan möta dagens och morgondagens samhällsbehov.”