Fastighetsmäklarförbundets vd Carola Russmark resonerar om vad som får kallas ett rum, efter att flera ärenden hamnat hon disciplinnämnden.
Hon skriver att Fastighetsmäklarinspektionen tidigare var mer tillåtande när det gällde hur mäklare beskrev rum och ”halva” rum, men på senare tid har inställningen ändrats.
FMI utgår från Lantmäteriets föreskrifter (LMVFS 2007:3), som anger att ett rum ska ha minst sju kvadratmeter golvyta och direkt dagsljus.
Russmark skriver:
”Vad händer då om ett utrymme inte uppfyller dessa kriterier? Här blir det aktuellt att prata om ”halva rum”. Trots att termen är vedertagen, till exempel genom Hemnets sökfunktion, förbjuder FMI idag användningen av den i marknadsföring, och mäklare riskerar en varning för att nyttja funktionen på Hemnet på samma sätt som att uttrycka sig med termen.”
”Ändå har vi nyligen sett fall i Förvaltningsrätten som gått emot FMI:s hållning, vilket skapar en splittrad bild. FMI:s uppdrag är att säkerställa att marknadsföringen inte vilseleder konsumenter, vilket är en viktig utgångspunkt för allmänheten att kunna luta sig mot. Men vad som anses vilseledande behöver också ställas i relation till konsumenternas behov av information och den potentiella skada det kan innebära att utelämna den.”
”Vi på Fastighetsmäklarförbundet betonar vikten av att omvärdera regler som inte längre tjänar vare sig konsumenters eller mäklares intressen. Vi förespråkar en miljö där mäklare kan representera fastigheter korrekt, möta sina uppdragsgivares behov och tillhandahålla köpare med relevant och nödvändig information. Därför anser vi att FMI bör omvärdera sin tolkning av vilseledande marknadsföring och ta i beaktning att information kan gynna snarare än skada konsumenter. Lösningen ser vi i en fortsatt och öppen dialog mellan bransch och myndigheter.”
Läs hela texten här.