Makrotillsynskommittén kom på måndagsmorgonen med tre förslag:
# Att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent.
# Ett amorteringskrav på en procent för belåningsgrader över 50 procent.
# Ett skuldkvotstak på 550 procent av bruttoinkomsten.
– Det finns möjlighet att lätta på kraven utan att undergräva den finansiella stabiliteten, sa professor Peter Englund, ordförande i kommittén under morgonens pressträff.
Om det höjda bolånetaket säger han:
– Ett höjt bolånetak ökar hushållens möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Kontantinsatsen minskar med en tredjedel. Risken man kan se är att det egna kapitalets avstånd till noll minskar, och det är viktigt att hålla ett respektavstånd dit. Man kan inte gå hur långt som helst, men vi tycker att en höjning till 90 procent är väl avvägt.
Amorteringskravet föreslås ligga på en procent om året ner till en belåningsgrad på 50 procent.
– Dagens amorteringskrav innebär för höga betalningar tidigt i livet. Samtidigt vill vi upprätthålla en amorteringskultur. Därför föreslår vi ett amorteringskrav på en procent ner till en belåningsgrad på 50 procent.
För att motverka risken att hushåll belånar sig för mycket införs ett skuldkvotstak på 550 procent av bruttoinkomsten. Men skuldkvotstaket ska vara något flexibelt – det ska finnas en ventil för bankerna att kunna göra individuella bedömningar.
– Det är viktigt att det finns ett slags broms i systemet, ett krav relaterat till hushållens inkomst. Lånemöjligheterna begränsas av bankernas kvar att leva på-kalkyler men vi föreslår ett skuldkvotstak på 550 procent av bruttoinkomsten som en extra skyddsbarriär.
– Vi är medvetna om att det här är ett grovt mått på betalningsförmåga. Bankerna bör ha en flexibilitet i att gå över 550 procent och vi föreslår att de i tio procent av de nya lånen ska ha möjlighet att ge lån även om skuldkvoten överstiger 550 procent.
– Det här skuldkvotstaket ska inte vara särskilt bitande under normala omständigheter, men det begränsar en snabb ökning av skulder.
Regeringen och finansmarknadsminister Niklas Wykman ska nu analysera förslagen.
Peter Englund påpekade att det är viktigt att se de tre åtgärder som ett paket som bör genomföras ”simultant”. Samtidigt föreslås att man för säkerhets skull inför åtgärderna i två steg. I första skedet föreslås det höjda bolånetaket och slopande av det andra amorteringskravet, men att man behåller brytpunkten på 70 procent (dit man betalar två procent i amortering per år). Sedan ska det hela utvärderas innan amorteringskravet ändras till förslaget om en procents amortering ner till 50 procent.
Regeringen kommer nu att analysera utredningens förslag och sedan lägga fram skarpa förslag ”i vår” enligt Niklas Wykman.