#246 Mikael Eskilandersson: Vi kommer inte förhandla om fri hyressättning i nyproduktion

 

BOPOLPODDEN | Sverigedemokraterna fick igenom sitt Sverigehus i höstbudgeten men sätter käppar i hjulen för regeringens vilja att införa fri hyressättning i nyproduktion. Hör Mikael Eskilandersson, bostadspolitisk talesperson och vice ordförande i civilutskottet, i ett samtal om Sverigedemokraternas roll idag och deras ökade fokus på bostadsfrågorna, där de framför allt vill möjliggöra fler småhus. Kent Persson kommenterar och konstaterar att SD och Vänsterpartiet förenas i inställningen till hyresfrågorna. Programledare: Anna Bellman.

Mikael Eskilandersson och Anna Bellman.

Mikael Eskilandersson var medlem i Muf som ung men när han senare engagerade sig politiskt igen – till följd av över en dåligt fungerande skolskjuts i hemkommunen Örkelljunga – valde han Sverigedemokraterna.
– De hade den bästa politiken i min kommun, och därifrån har det gått starkt uppåt kan man säga. Det har egentligen varit andra som har velat se mig på olika poster och som har lyft upp mig. Jag har inte riktigt själv haft ambitionen att ta hit, säger Mikael Eskilandersson i podden.

Men i tio år har skogsmaskinföraren – som hans titel är på riksdagens hemsida – nu varit riksdagsledamot. Och under hans tid som politiker har synen från de andra partierna förändrats.
– Jag kom ju in i riksdagen först 2010 så jag var inte med under den riktiga hardcoreperioden – de första åren när de andra inte ens ville stå i samma kaffekur som oss och när man såg det som ett arbetsmiljöproblem att vi ens fanns där. Det har jag ju sluppit. Jag har ändå tyckt att vi har varit hyfsat väl behandlade sedan jag kom in 2014.
– Men det var ju kutym då att man skulle inte lyssna på vad vi sa och man skulle inte ta stöd av oss. Så vi tyckte ju det var jättekul när vi kom fram till att vi tyckte likadant som något annat parti.
– Men de ville inte ha vårt stöd, så de la in saker om att EU var fantastiskt bra i alla frågor, bara för att vi inte skulle stötta dem. Det blev ju lite komiskt. Men nu är till och med partier som tidigare varit väldigt anti beredda att göra upp med oss.

Bostadsmarknaden dåligt matchad
Mikael Eskilandersson menar att det största problemet på dagens bostadsmarknad är att den är dåligt matchad mot vad människor egentligen vill ha. De allra flesta vill bo i ett ägt boende.
– I Södertälje finns det nu 90 lediga lägenheter, bara i allmännyttan. Om man har så många lediga lägenheter så pass nära Stockholm, så har man inte en akut kris i Stockholm längre.
– Den som behöver en bostad i Stockholm för att man får jobb om en vecka kan ta en lägenhet i Södertälje och pendla till det. Det tar strax över 20 minuter. Det är matchningen som är det stora problemet, att du inte kan få den lägenhet eller den villa den du vill.

Sverigehuset en seger för partiet
En villa som Sverigedemokraterna har slagits för är det så kallade Sverigehuset, ett typgodkänt och bygglovsbefriat småhus. Idén är med i budgeten för 2025 och Boverket ska nu utreda hur det ska gå till.
– Det känns ju lite som en seger faktiskt. Det var inte många som trodde på det när det lanserades.
– Tanken är att man söker ett centralt bygglov för de här husen. Det är inspirerat av den gamla egnahemsrörelsen – där man hade fyra, fem sex modeller av hus att välja. Så länge man byggde efter ritningarna behövde man inte bygglov.

Ett bra hyressystem utifrån de boendes kostnader
Sverigedemokraterna är det enda Tidöpartiet som är emot fri hyressättning i nyproduktion.
– Vi har gjort hemläxan och jämfört med länder runt omkring och hur deras bostadsmarknader ser ut. Vi har kommit fram till att det är svårt att se något land, utifrån kostnaden för den som bor, har ett bättre system.
– Alla system har sina problem och jag säger inte att det svenska systemet är perfekt, men det går inte att peka på det svenska systemet och säga att det är särskilt dåligt jämfört med andra. Tar man det finska systemet som ofta lyfts fram, så har de väldigt mycket högre hyror i huvudstaden. Och människor flyttar hemifrån ännu senare där. I Finland flyttar man inte hemifrån för att det är för dyrt. I Sverige flyttar man inte hemifrån för att man inte hittar någonting i Stockholm som man vill bo i. Men man hade ju kunnat flytta till Södertälje.
– Så vår analys är ju att vi inte vill förstöra det svenska systemet. Om det finns behov av förändring så får man skruva på det system vi har. Och om man inför fri hyressättning i nyproduktion, då hamnar de fastigheterna utanför systemet. När det börjar bli en majoritet av fastigheterna som som har fri hyressättning, då fungerar inte systemet längre.
– Vi har ju presumtionshyressystemet som ger en ganska fri hyressättning i nyproduktion och det systemet är vi överens med regeringen om att det ska återupprättas.

Inte öppen för förhandling – nu
Mikael Eskilandersson är tydlig med att han inte ser detta som en fråga att förhandla om – just nu i alla fall.
– Jag har lärt mig att man ska vara försiktig med att säga att man kan förhandla om någonting för då uppfattas det som att man direkt är beredd om förhandla om det. Vi pratar om många frågor inom samarbetet men jag ser inte att det finns någon lösning på den frågan och jag ser inte att det finns någonting de kan ge oss som skulle vara värt det här för oss. Som det ser ut nu är det inte förhandlingsbart.

Mikael Eskilandersson pratar också i podden om att han vill se utökade möjligheter att vräka kriminella som hyr i andra hand i ägda boenden,  synen på den sociala bostadspolitiken, Bostad Först, BID-samverkan, riksintressen och strandskydd – och så vidare.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:
– Vi fick en större inblick i hur Sverigedemokraterna förhåller sig till bostadspolitiken. Det finns många i det politiska systemet som kommer att lyssna på det här och de behöver fundera på vilka man ska samarbeta med när det gäller bostadsfrågor.

Kent Persson tror att Sverigedemokraterna överskattar betydelsen av Sverigehuset.
– Sverigehuset är en framgång för Sverigedemokraterna. Men jag menar att problemet för småhusen inte ligger där. Vi har en bra småhusindustri i Sverige och väldigt mycket är industrialiserat. Problemen för småhussektorn ligger dels i köpkraften hos hushållen och dels i kommunernas hantering av markförsäljningen och hur detaljplaner tas fram.
– Sverigehuset är intressant och bra, men det krävs mycket mer.

Kent Persson är en stark förespråkare av fri hyressättning i nyproduktion och håller därmed inte med Mikael Eskilandersson.

– Det är förvånande att Sverigedemokraterna kommer ut som ett vänsterparti. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skiljer ut sig i det politiska systemet som extremer som absolut inte vill se en friare hyresättning.
– Och Mikael Eskilandersson retorik kring detta bygger på en felaktig uppfattning om hur en friare hyresättning skulle fungera. Det finns väl beskrivet i utredningen som togs fram: Det handlar inte alls om att enskilda fastighetsägare själva kan sätta vilken hyra man vill. Det handlar om att förhandla och komma överens med den enskilda hyresgästen. Det som förändras är att man tar bort kravet på kollektiva förhandlingar.

Om jämförelsen med Finland säger Kent Persson:
– Tittar man på Helsingfors så är hyrorna lite högre där. Men vi ska komma ihåg att om vill du flytta till Helsingfors så kan du få en lägenhet i dag och du har ett ganska stort utbud att välja mellan så du kan hitta den hyresnivå som passar dig och faktiskt även storlek och läge. Jämför det med hur det ser ut i Stockholm.

– Övriga partier i riksdagen behöver fundera på hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraternas inställning. Det finns flera andra partier som har en politik för hyresrätten och vill flytta fram positionerna. Regeringen kanske behöver söka samarbete med andra partier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.