VECKANS AKTUELLT | Två bra initiativ från regeringen. Två tvivelaktiga initiativ från Hyresgästföreningen. Många nyproducerade lägenheter står tomma, även i det äldre beståndet – strukturförändringar kommer att behövas, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som hyllar Kim Söderström som förbundsordförande och menar att han kan bli en nystart i den frostiga relationen med Byggföretagen. Lennart Weiss välkomnar även TMF:s inlägg i småhusfrågan, men är rädd att många kommer att bli besvikna när utredningen om kreditrestriktioner snart ska presenteras. Programledare: Anna Bellman.
Bostadsminister Andreas Carlson meddelade att han ger två nya uppdrag: Boverket ska ta fram förslag på lättade byggregler vid konverteringar av till exempel kontor till bostäder. Konkurrensverket ska kartlägga, analyser och ta fram förslag som ger bättre pristransparens på byggmaterial.
– Två bra initiativ som kan lösa konkreta problem. När det gäller konverteringar har vi onödiga och fördyrande regler som har omkullkastat många planer. Och när det gäller det andra problemet har man äntligen ringat in rätt problem, pristransparensen på byggmaterial. Konkurrensverket borde kontakta Coreco och Nima Assadi och få hjälp att sätta full fart på den här utredningen, säger Lennart Weiss i podden.
Obegripligt hur vi som samhälle kan acceptera barn i hemlöshet
Regeringen ger också Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera varför antalet vräkningar av barnfamiljer har ökat under senare år. De ska också föreslå åtgärder för att förebygga problematiken.
– Bara i Göteborg lever 400 barn i hemlöshet. Det är en social tragedi, det är obegripligt hur vi som samhälle kan acceptera det. Det borde införas en generalparagraf som säger att kommuner inte får medverka till vräkning av barn. Om det missbrukas av föräldrarna är de olämpliga som föräldrar och borde skiljas från sina barn.
HGF förenklar analysen
Hyresgästföreningen kom med sin årliga rapport ”Privatvärdarnas ekonomi”, som visar att det är fortsatt lönsamt att äga hyresrätter.
– Hyresgästföreningen förenklar analysen väldigt mycket. Det startas väldigt få hyresrättsprojekt just nu, skulle det vara så lönsamt som Hyresgästföreningen säger så skulle vi sett en mycket högre nyproduktionstakt.
– Hyresgästföreningen förstår sambanden men bedriver ett spel som ska se bra ut inför deras medlemmar. Men helt seriöst är det faktiskt inte.
9 000 allmännyttiga lägenheter är vakanta
Väldigt många nyproducerade hyreslägenheter står outhyrda på grund av höga hyror. Hem & Hyra har tagit ett större grepp om det här, och skriver bland annat om tomma lägenheter i Falkenberg och Örebro
– Häromdagen fick jag en uppgift om att det finns 9 000 outhyrda lägenheter bara hos allmännyttan. Särskilt svårt är det att hyra ut i städer som byggt mycket med investeringsstöd. Så det var tur att det avskaffades. Det finns två typer av vakanser, den ena är i nyproduktion där hyrorna är väldigt höga. Den andra typen handlar om områden med låg attraktionsgrad. Människor vill inte bo där. Det här tangerar Jan Jörnmarks tankar om att riva. Och Lawen Redar var ju i Bopolpodden i måndags inne på att strukturerna måste ändras i de här områdena. Annars kommer problemen bara att tillta.
Byggföretagen mer positiva än Lennart Weiss
Byggföretagen har kommit med en ny prognos. Enligt deras siffror byggstartades 28 400 bostäder under 2023. I år räknar de med 30 700 och nästa år spår de en ökning till 33 700. När det gäller småhus tror de på en botten i år, på 5 100 byggstarter. 2023 var siffran 6 400 och 2025 räknar med med 6 300.
– Vi på Veidekke levererade nyligen en prognos som ligger något lägre. Det är svårt att säga vilka som ligger mest rätt, men vi kan konstatera att Byggföretagens prognos är mer positiv. De tror på en snabbare ekonomisk återhämtning.
Politiken behöver bli påmind om hur stort småhusbyggandet var
Några som är bekymrade för småhusbyggandet är TMF, Trä- och Möbelföretagen. Deras styrelse och vd kommer i ett debattinlägg med fem förslag på hur man ska öka bostadsbyggandet. Bland annat vill de tillsätta en utredning som ska se över ”de rådande strukturella förutsättningar som gör bostadsbyggandet så känsligt för konjunktursvängningar.
– Ett bra debattinlägg med konkreta förslag och det är bra att de visar på småhusperspektivet. Politiken behöver bli påmind om hur stor småhussektorn har varit i Sverige. Under en period byggdes 30 000 – 50 000 småhus, nu är det enstaka tusen om året. Sektorn är i ett blodbad och kommer att ha det tungt framöver. Man kan koppla ihop detta med diskussionen om det låga barnafödandet.
För att få igång flyttkedjor ska man använda positiva incitament
Två forskare från Lunds universitet – Åsa Hansson och Maya Kylén – har gjort en studie där de kommer fram till att rotavdraget gör äldre mindre villiga att flytta.
– Jag bara skakade på huvudet när jag läste det här. Det är som att de har bestämt sig för en slutsats och sedan letar argument. För att få igång flyttkedjor ska man använda positiva incitament, som att trappa av vinstbeskattningen ju längre man bor i ett hus. Istället ger man sig på rotavdraget som är ett rött skynke för vissa forskare och debattörer. Ett irrelevant inlägg.
Kim Söderström tar över Byggnads
Byggnads ska få en ny förbundsordförande efter Johan Lindholm som blev LO-ordförande. Allt tyder nu på att det blir Kim Söderström.
– Min bild är att det är en förträfflig person. Intressant i detta är att relationen mellan Byggnads och Byggföretagen är nästan fientlig. Byggnads nya ledning kan innebära att man kan få till stånd en nystart. Det hade varit bra.
HGF:s inbjudan inte så sympatisk som vid första anblicken
Hyresgästföreningen har bjudit in hyresmarknadens parter till ett rundabordssamtal där de ska diskutera om hållbarhet kan göras till en grundparameter i bruksvärdessystemet. Man vill öka incitamenten för hållbara renoveringar.
– Det ser sympatiskt ut på ytan, men är mer ett inspel i debatten; att genom hållbarhetsargument få till stånd ett stopp för renoveringar man är emot.
– Fastighetsägarna borde tacka nej till det här tramset och bjuda in till ett samtal om kärnfrågorna i problematiken kring hyressättningen.
Intensivt lobbyarbete från myndigheterna
Det är en och en halv vecka kvar tills makrotillsynskommittén, med bland andra Peter Englund och John Hassler ska presentera sin rapport. I veckan har det synts lite olika ingångar kring detta i media, bland annat har Finansinspektionens Daniel Barr skrivit på DI Debatt om riskerna kring skuldsättning.
– Jag tror att vi kan förvänta oss en bra verklighets- och problembeskrivning. Sedan tror jag att många av oss kommer att bli missnöjda över att de inte går så långt i förslagen som vi hoppas på. Daniel Barr och Erik Thedéen nöjer sig inte med att skriva debattartiklar. Det har pågått ett oerhört intensivt lobbyarbete mot den här utredningen för att få dem att dämpa sina ambitioner.
Det verkar vara en självklarhet att lägenheter med höga hyror förblir outhyrda, med tanke på att de allra flesta potentiella hyresgäster har fått sänkta reallöner. Det kan också vara en förklaring till varför lågkonjunkturen verkar bli långvarig!
När man representerar bygg- och fastighetsbranscherna, som tillsammans står för 40% av de CO2-utsläpp som för varje vecka blir ett alltmer akut och fundamentalt problem, tycker jag man ska vara försiktig med att kalla, små, små steg i rätt riktning för ”trams”. Föreslå istället sätt att förvandla byggandet från vårt största problem till en global tillgång.