Låt oss stoppa ohållbara renoveringar redan vid förhandlingsbordet

 

DEBATT | Bygg- och fastighetsbranschen står idag för cirka en femtedel av Sveriges totala utsläpp. Vi behöver få till en förändring. För att kunna möta klimatomställningen behöver bostadsmarknadens parter bli bättre på att våga testa nya lösningar i förhandlingarna, skriver Hyresgästföreningens Marie Linder, förbundsordförande, och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef.

Varje gång en lägenhet renoveras används stora mängder byggmaterial – allt från betong och stål till plast och kemikalier – vilket har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Det är tydligt att det finns ett behov av att ompröva hur vi tidigare värderat vårt boende och behov av renovering och alla aktörer på bostadsmarknaden behöver göra mer för att minska vår klimatpåverkan.

Löpande underhåll och renovering av våra hem är nödvändigt, men vi måste säkerställa att renoveringar genomförs på ett sätt som främjar både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.  Genom tidig dialog med hyresgästerna och de kollektiva förhandlingar som sker mellan oss parter på hyresmarknaden har vi möjligheten att göra hållbarhet till en grundparameter i bruksvärdessystemet och premiera att man arbetar med återbruk och undviker att riva ut det som fortfarande fungerar. En hållbar förhandling skulle kunna innebära att vi:

  • Ser över kriterierna för en lägenhets bruksvärde. Där mindre vikt läggs vid ohållbara standardhöjande renoveringar, och där ett hållbart och energieffektivt underhåll premieras vilket gynnar både hyresgäster och klimatet.
  • Tar fram gemensamma kriterier för hållbar renovering. Tillsammans kan parterna utveckla kriterier för renoveringar som prioriterar bevarande och energieffektivisering snarare än kostsamma ombyggnader.

Parterna på bostadsmarknaden kan göra mycket, men kan inte bära hela ansvaret själv. Det krävs också ett större statligt engagemang för att bidra till att göra bygg- och fastighetssektorn mer hållbar. Över 200 000 lägenheter har behov av en mer omfattande renovering de kommande tio åren, där Miljonprogrammen, som byggdes för mer än 50 år sedan utgör en betydande andel. Övrig del av Miljonprogrammen som bestod av villor och radhus har redan fått statligt stöd för sina renoveringar i form av rotavdrag. Något motsvarande har inte tillfallit hyresrätten. För att undvika renovräkningar eller fallfärdiga bostadsområden behöver staten stötta de fastighetsägare som vill genomföra renoveringar som lyfter våra eftersatta områden. Motkravet behöver vara en ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet där hyresgäster får bättre eller bibehållen standard, slipper chockhöjningar av hyran och klimatavtrycket är mindre.

Men vi kan inte vänta på att kraven kommer utifrån. Därför bjuder vi på Hyresgästföreningen nu in bostadsmarknadens parter till dialog om hur vi kan öka incitamenten för hållbara renoveringar i våra förhandlingar. Låt oss tillsammans ta ansvar för klimatomställningen här och nu.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.