Handelskammaren: Nästan tre av fyra unga vuxna stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholm

 

72 procent av unga vuxna mellan 25 och 29 år i Stockholms stad, och 62 procent av unga vuxna i Stockholms län, kan på grund av nuvarande kreditrestriktioner inte köpa en genomsnittlig liten lägenhet i huvudstaden. Det visar nya beräkningar från Stockholms Handelskammare.

I en ny rapport som utgår från dagens regelverk på bolånemarknaden har handelskammaren beräknat hur hög inkomst som krävs för att kunna köpa en liten lägenhet i Stockholm.

– Våra beräkningar visar att alldeles för få unga vuxna i dag har den inkomst som krävs för att kunna köpa sig en bostad i Stockholmsregionen. Tillsammans med en dysfunktionell hyresmarknad får detta stora följdeffekter för företagens fortsatta kompetensförsörjning, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms handelskammare.

I rapporten har Stockholms Handelskammare utgått från en ensamboende ung vuxen (25–29 år) som avser att köpa en lägenhet med 1 rum med kokvrå (utan separat kök) med en boarea om 31 kvadratmeter. Analysen visar att ett typhushåll skulle behöva tjäna drygt 35 000 kronor före skatt för att få lov att köpa en liten genomsnittlig lägenhet med 1 rum i Stockholms län. Med samma analys skulle det för en genomsnittlig liten enrummare i Stockholms stad krävas att personen hade en inkomst på nära 40 000 kronor i månaden före skatt. Dessutom förutsätter det att hushållet har 370 000 respektive 444 000 kronor i kontantinsats vilket ökar trösklarna ytterligare.

– Som denna analys visar så blir trösklarna särskilt kännbara för unga vuxna som vill köpa en bostad i Stockholm. Det är en tragedi att så många unga vuxna inte kan köpa sig en bostad och leder till att huvudstaden blir en mindre attraktiv plats. Det kommer krävas politisk handlingskraft och att man ser över bostadspolitiken. Situationen är ohållbar, säger Daniella Waldfogel.

Handelskammaren skriver i rapporten om önskvärda åtgärder:

”Det finns inte några studier som visar att samhällsnyttan för amorteringskraven motsvarar dess kostnader. Därför bör amorteringskraven göras om så att de blir mer flexibla. Det är samtidigt viktigt att vi bibehåller en amorteringskultur i Sverige och att den finansiella stabiliteten värnas.

Dagens bolånetak utgör ett hinder för många, främst unga personer, som har goda framtida inkomstutsikter men inte hunnit samla ihop till en stor kontantinsats. Därför bör också bolånetaket ses över.

Allt för ofta diskuteras hyresmarknaden och ägarbostadsmarknaden separerat från varandra men faktum är att dessa i stor utsträckning hänger ihop. Därför krävs det också att regeringen genomför strukturreformer på hyresmarknaden eftersom det skulle utöver sänkta trösklar in på hyresmarknaden också sänka trycket på ägandemarknaden.”

Här kan du ladda ner rapporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.