Två nya uppdrag: Sänkta krav vid konverteringar – och ökad pristransparens

 

På fredagsmorgonen meddelade bostadsminister Andreas Carlson att regeringen ger två uppdrag som ska underlätta bostadsbyggandet:
# Konkurrensverket ska kartlägga missbruk av retroaktiva rabatter och komma med förslag om hur pristransparensen på byggmaterial ska förbättras.
# Boverket ska ta fram förslag på hur byggkraven påtagligt ska minskas när det gäller konverteringar av lokaler till bostäder.
Lennart Weiss kommenterar och är positiv till båda uppdragen.

I Veckans Aktuellt som släpptes kl 5 i morse påtalade Bostadspolitik.se:s Viktor Mandel det orimliga i att det ställs nyproduktionskrav vid konverteringar av kontor till bostäder. Nu på morgonen meddelade Andreas Carlson att han ger Boverket i uppdrag att ta fram förslag på hur kraven kan sänkas.

– Det befintliga beståndet behöver nyttjas mer effektivt, konstaterade Andreas Carlson vid en pressträff.

– Vi har infört en bonus till kommuner som ändrar i detaljplanerna så att bostadisering tillåts. Nu tar vi nästa steg. I dag krävs att lokaler som byggs om till bostäder når nyproduktionskrav för bostäder, vilket gör att lokalerna inte byggs om till bostäder. Nu ger vi Boverket i uppdrag att ta fram förslag som påtagligt sänker kraven.

 

Som exempel på krav som behöver sänkas nämnde Andreas Carlson dagsljusinsläpp och tillgänglighetskrav.

– Krav på full tillgänglighet gör att till exempel vindsförråd inte byggs om til bostäder, för det kan krävas att man då installerar en hiss.

Boverket får nu i uppdrag att ta fram förslag på lättade regler vid konverteringar – uppdraget ska redovisas i juni 2025. Läs den officiella uppdragsbeskrivningen här.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Det här är bra. Intentionen är att minska regelkrånglet, sänka ribban och utnyttja det befintliga beståndet bättre. Bra!

Konkurrensverket ska komma med förslag som ökar transparensen

Bostadsministern ger också Konkurrensverket i uppdrag att ta fram förslag som ska öka pristransparensen på byggmaterial. Det här pratade Nima Assadi om i Bopolpodden i vintras. Olika rabattsystem och bakbonusar gör byggmaterialmarknaden till mer eller mindre en ogenomtränglig djungel.

– Produktiviteten i byggsektorn har länge lyfts fram som ett problem, bland annat gör Produktivitetskommissionen det, sa Andreas Carlson på morgonens pressträff.

– Bristande konkurrens på byggmaterialmarknaden leder till högre priser. Här finns en lång tradition av rabatter och det förekommer även en systematisk användning av retroaktiva rabatter. Det är svårt för slutkunden att överblicka hur höga kostnaderna blir när det handlar om påslag på listpriser samtidigt som rabatterna går tillbaka till andra delar av värdekedjan. Det här ökar riskerna för att leverantörer väljs ut utifrån storleken på den retroaktiva ersättningen snarare än vad som är bäst för slutkunden.

Konkurrensverket får nu i uppdrag att kartlägga transparensen, analysera hur den bristande pristransparensen påverkar bostadsbyggandet och komma med förslag på åtgärder. Det här ska redovisas senast 31 november 2025. Läs uppdragsbeskrivningen här.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Det här är också ett bra initiativ. Tidigare utredningar om de ökade kostnaderna i byggsektorn har aldrig träffat det här, som är det verkliga problemet. Och det handlar om priser i många led, från producenter av råvara till installationer och vad som händer där emellan förstår inte ens vi som är i industrin.

– Det här är ett viktigt uppdrag och grunden är att det görs en bra analys. Det krävs att det tillsätts en bra utredare och att det tas in kvalificerat branschkunnande i utredningen. Jag skulle uppmana dem att ta med Nima Assadi.

– Och när man ändå ser över kostnaderna skulle man kunna ge ytterligare ett uppdrag och det är att analysera hur stora kostnadsökningarna har varit de senaste 20 åren som är hänförliga till det offentliga – till mark- och exploateringskostnader, kommunala avgifter, miljörelaterade krav och så vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.