Hyresgästföreningen granskar varje år de privata fastighetsägarnas ekonomi i rapporten Privatvärdarnas ekonomi. Utifrån fastighetsbolagens egna finansiella siffror menar de att det är tydligt att det fortsatt är lönsamt att äga hyresfastigheter.
– Fastighetsägarna motiverar de rekordhöga hyreshöjningarna med de allmänna kostnadsökningarna. Men vår senaste rapport visar att det här snarare handlar om en skönmålning av deras egna höga risktaganden. Själva kärnverksamheten, alltså den som går ut på att hyra ut bostäder, går bättre än på länge, så det är inte där skon klämmer. De höga hyreshöjningarna handlar snarare om att täcka upp för dåliga affärer och ohållbara affärsmodeller, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens rapport visar att den operativa lönsamheten är bättre än på länge och många fastighetsägare har fått god kompensation i hyresutvecklingen kopplat till driften för hyresfastigheter, menar HGF.
Mellan 2018 och 2023 har, enligt rapporten:
- Driftnettot per kvadratmeter ökat med 33 procent.
- Överskottsgraden legat stabilt på 60–64 procent.
- Vinsten motsvarar strax under en femtedel av intäkterna. Under 2023 är vinsten i snitt 17 procent. Vissa bolag har fortfarande vinster på över 30 procent.
- De tio största bolagen stått för mer än 70 procent av den samlade lånevolymen.
– Även om vinsten per hyreskrona sjunker gentemot föregående år, så är branschen fortsatt lönsam. De lägre räntenivåerna innebär ökad framtidstro och optimism, det ser vi i flera av bolagens egna framtidsvisioner. Det tycker jag man ska hålla i minnet, när många bolag går fram med rekordhöga yrkanden på hyreshöjningar säger Madeleine Olausson, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.
Läs hela rapporten här.
Motsvarande rapport förra året sågades av Lennart Weiss i Veckans Aktuellt, och av Fastighetsägarnas Rikard Ljunggren och Anders Holmestig.