Veckans Aktuellt v40: Slumvärdarna är en skam för Sverige – tvångsförvalta och riv 

 

VECKANS AKTUELLT | Regeringens nya regelverk för kommunerna är små steg i rätt riktning, men förstärker det gamla mönstret att staten lägger över ansvar, men inte pengar, på kommunerna. Timbro är på rätt väg när det gäller rivningar, men tänker inte hela vägen, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som dock vill se mer rivningar – och tvångsförvaltningar – när det kommer till det utbredda problemet med slumvärdar runt om i Sverige. Han kommenterar också EU-kommissionärens uppdrag, kommande regler från Arbetsmiljöverket – och vårt event Bopol Live Hyresrätt i onsdags. Programledare: Anna Bellman.

Regeringen meddelade att man vidtar flera åtgärder som ska se till att kommunerna tar större ansvar för bostadsförsörjningen: Fler ska kunna ges förtur i bostadskön, kommunerna ska varje år ta fram en handlingsplan som ska grundas på behovssiffror från Boverket, riktlinjerna för markanvisningar ska förtydligas med mera.

– Det är inga avgörande förslag som ändrar något i grunden men det är vällovliga steg i rätt riktning. Och en regering ska ta både små och stora grepp, säger Lennart Weiss och tillägger:

– Ulf Perbo lyfte en viktig fråga på vårt event Bopol Live Hyresrätt i onsdags om det här med markanvisningar; lagtstiftningen är tydlig med att kommunerna har ett uttalat planansvar som ska stödja bostadsförsörjningen, kommunerna ska inte se det här som ett sätt att tjäna pengar – det är ett lagbrott. Jag vet inte om det är detta regeringen menar med skrivelsen om markanvisningar men man kan ju hoppas det.

Håller med Wihlstrand och Naddebo
Det har kommit flera reaktioner på förslagen, Centerpartiets Jonas Naddebo som var med i Bopolpodden för ett par veckor sedan, och som vill skrota Stockholms bostadskö, menar att det här är ”ett slag i luften”, Sveriges Stadsmissioners Jonas Wihlstrand tycker att staten skjuter över ansvaret på kommunerna och han är en av flera i debatten som har konstaterat att regeringen inte går vidare med förslaget om statliga hyresgarantier.
– Jag håller med båda i vissa aspekter. Jag tycker också att det är beklagligt att de inte går vidare med förslaget om hyresgarantier för barnfamiljer. Det handlar om ett stopp för vräkningar av barnfamiljer, vilket är en bra ambition.

Dags för dansk ghettolag – i Sverige?
”DDR-husen i våra förorter måste rivas” skriver Timbros Carl Albinsson på Expressen Debatt. Han vill att vi i Sverige ska sjösätta ett ghettopaket, som i Danmark, och riva miljonprogramshyreshus och ersätta dem med fler ägda bostäder.
– Högern och vänstern har samma målbild här, att ändra strukturerna. Frågan är hur? Att riva på landsbygden där få människor bor är inte kontroversiellt. Men i förorterna; var ska de som bor där i dag ta vägen då? Har du inget svar på det kan du inte riva. Timbro menar att man ska bygga annat, men hur ska invånarna där kunna efterfråga de nya dyrare bostäderna? Det måste till en djupare analys, men i grunden håller jag med om att det krävs strukturförändringar.

Ghettolagen till EU-domstolen
Samtidigt är det möjligt att den danska ghettolagen inte är förenligt med EU-lagstiftningen. I Danmark har de rivit bostadsområden och de har använt ett antal kriterier för att avgöra hur utsatta de här områdena har varit. Kriterierna är inkomst, arbetslöshet, kriminalitet och icke-västerländska medborgare. EU-domstolen ska nu, med start på måndag, komma fram till om det är diskriminerande att använda ”icke-västerländska medborgare” som ett kriterium i sammanhanget.
– Jag tror att de ger danskarna smisk på fingrarna. Det är problematiskt att peka ut vissa grupper på det här sättet – så kan man inte bete sig.

Kommer bli missförstånd kring EU:s ambitioner
För ett par veckor sedan stod det klart att den danska socialdemokraten Dan Jørgensen blir EU:s bostadskommissionär. Jørgensens uppdrag som kommissionär har presenterats.
– Många kommer nu att kritisera det här och tolka det som att EU vill bygga stora komplex med bostäder för människor med sociala problem, men det är inte vad det handlar om. Det kan säkert handla om att ge vissa lägenheter i nyproduktion lägre hyror, köpa lägenheter som ligger i starkare områden för sociala behov och så vidare. Jag hoppas att det här kan sätta igång en debatt om hur vi ska komma till rätta med social och strukturell hemlöshet. EU pekar ut riktningen, sedan kan metoderna komma av debatten.

Oseriösa värdar i var tredje kommun
Hem & Hyra och SVT har gjort en stor enkätundersökning som visar att det finns oseriösa bostadshyresvärdar i minst 85 av de svenska kommunerna. Som oseriösa räknar de värdar som inte sköter sitt uppdrag och struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön.
– Det är inte alls överraskande, inte heller omfattningen, och det är en uppföljning av tidigare granskningar av social dumpning. Det är en skamfläck för det svenska välfärdssamhället. Här är det rimligt att peka på kommunernas ansvar – den här typen av fastigheter borde tvångsförvaltas omgående och här kan vi absolut prata om rivningar av fastigheter som förslummar miljön. Här borde även staten kliva in, som i de tyska exempel som Jan Jörnmark har lyft fram.

Nya regler kan minska olyckorna – men knappast kriminaliteten
Den 1 januari införs nya regler som förhoppningsvis ska leda till färre dödsolyckor och mindre kriminalitet på de svenska byggarbetsplatserna.
– Jag är inte helt klar över vilka regler det är som generaldirektör Lars Lööw hänvisar till, men om jag tolkar de principiella resonemangen kan de leda till färre olycksfall. Däremot ser jag inte kopplingen till arbetslivskriminaliteten. Där behövs ett helt annat arbete och bevakande åtgärder.

Intressanka tankar från Mattias Persson – men han pratade i nattmössan också
Avslutningsvis, några ord om Bopol Live Hyresrätt i onsdags:
– Det var som vanligt en givande dag som gav flera insikter och fördjupade kunskaper. En viktig sak som jag plockade med mig var Swedbanks Mattias Perssons bild av att inflationen kan bli så låg att Riksbanken kan tvingas att sänka räntan långt mer än man egentligen vill och har tänkt sig. Det leder i sin tur till stigande värden på tillgångar, som fastigheter och aktier. Däremot pratar han i nattmössan när det gäller barnafödandets påverkan på bostadsbehovet. Det är flera ledande ekonomer som inte förstår de sambanden

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.