”Skillnaderna mellan de attraktivare städerna och småorterna blir allt tydligare”

 

Ekonomihistorikern Jan Jörnmark och Östra Göinges kommunstyrelseordförande Patric Åberg skriver på Sydsvenskans debattsida, utifrån en Timbrorapport som Jan Jörnmark har gjort. ”Den lilla stadens skönhet går att återuppbygga. Men då behöver alla aktörer större frihet”, skriver de.

Läs gärna rapporten här.

Jörnmark och Åberg förklarar utvecklingen genom de byggnationer avregleringarna genom decennierna har lett till – en allt större skillnad mellan städer och småorter och allt fler utanförskapsområden.

”Samtidigt har en ny diskussion om behovet av återindustrialisering startat. Därför är det mer angeläget än någonsin med lösningar som kan göra mindre samhällen attraktiva på nytt.”

I rapporten lyfts Tyskland som ett föregångsland.

”I början av 1990-talet hade man samma problem som i Sverige, men där blev reformerna mycket mer långtgående.”

Reformerna ledde till att nya aktörer uppstod, som byggemenskaper där boende deltar som byggherrar och finansiärer för sitt eget boende.

”Den tyska erfarenheten är en självklar modell att hämta inspiration från. Reformerna skulle då ta sin utgångspunkt i en verklig liberalisering av prissystemet för nyproduktion, samtidigt som det också skapades ett utrymme för variation och experiment via plansystemet. Målet är att det ska vara lönsamt och möjligt att bygga den klassiska villastaden även i mindre städer. I dag överstiger byggkostnaderna värdet av det färdiga huset. Samtidigt måste nya familjer kunna bo och bygga, och arbetsgivare i hela landet kunna rekrytera. Den lilla stadens skönhet går att återuppbygga, det visar den tyska erfarenheten. Men då behöver alla aktörer större frihet.”

Läs hela inlägget på Sydsvenskan här.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.