Vad gör Skellefteå kommun nu med anledning av Northvolts besked?
– 1 000 personer har nu varslats i Skellefteå. Nu ska vi göra vårt bästa för att se till att denna arbetskraft tas till vara i regionen. Samtidigt är det viktigt att betona att det kommer att finnas kvar cirka 2 800 personer på fabriken i Skellefteå. Företaget kommer fortfarande att vara en av våra största arbetsgivare. Både privata och offentliga arbetsgivare i regionen har ett stort behov av arbetskraft och vi vill att så många som möjligt ska stanna i regionen. I ett första skede kommer vi att ha möten med näringslivet, regionen, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket om hur de som förlorar jobbet snabbt ska kunna hitta nya anställningar. Samtidigt höjer vi beredskapen för vår egen vuxenutbildning och att exempelvis universitet och andra utbildningsanordnare i regionen ska kunna möta de utbildningsbehov som kan uppstå. Det vi gör direkt nu är att bilda en styrgrupp, som jag leder, och som består av länsråd, regional utvecklingsdirektör och representanter från Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket, säger Kristina Sundin Jonsson.
Hur påverkar Northvolts besked kommunen?
– Naturligtvis är det tråkiga nyheter för Skellefteå, och framför allt för de som riskerar att förlora jobbet. Northvolt har spelat en stor roll för kommunens utveckling senaste åren, men det är viktigt att komma ihåg att Skellefteås industrilyft och den gröna omställningen är mycket större än ett företag. Det finns många exempel på det, bland annat Bolidens satsning på 10 miljarder under de kommande tre åren. Sedan är det viktigt att säga att Northvolt kommer vara 2 800 anställda i fabriken i Skellefteå efter neddragningarna och kommer fortfarande att vara en av Skellefteås största arbetsgivare. Vi har viktiga tillgångar som kommer att vara efterfrågade för att klara en hållbar framtid. Förnyelsebar energi, ett stort industriellt kunnande med starka universitet som gör att vi ligger i framkant när det gäller innovationer och teknisk utveckling. Inte minst är Skellefteå kommun en bra plats att bo på, vilket den stora inflyttningen med nya invånare som väljer att skriva sig här, visar.
Hur mycket pengar har Skellefteå kommun investerat i Northvolt?
– Skellefteå kommun investerar i samhällsutveckling, inte i enskilda företag. Kommunen har investerat 100 miljoner kronor i att färdigställa industriområdet där Northvolts fabrik byggdes. Området var redan utpekat som industriområde före Northvolts besked och investeringarna hade ändå gjorts förr eller senare. Det kommunala energibolaget Skellefteå Kraft var en av aktörerna som tidigt gick in som delägare i Northvolt och investerade 100 miljoner kronor.
Stämmer det att kommunen har investerat 42 miljarder kronor med anledning av Northvolts fabrik?
– Nej, det är fel och en missuppfattning. Siffran 42 miljarder kommer från kommunkoncernens framtida investeringsplan och avser hela perioden 2024–2034. I koncernen ingår också exempelvis kommunens två bolag, energibolaget Skellefteå Kraft och bostadsbolaget Skebo. Av de 42 miljarderna är cirka 31 miljarder investeringar som de kommunala bolagen planerar, där majoriteten avser investeringar för Skellefteå Kraft. Dessa investeringar bedöms alltid affärsmässigt innan igångsättning. Kommunens egna investeringar för den kommande 10-årsperioden uppgår till cirka 11 miljarder kronor, varav nästan hälften rör verksamhet som finansieras av avgifter, exempelvis vatten- och avloppsavgifter och renhållningsavgifter eller exploatering av till exempel industritomter. Resten är investeringar i skolor, kultur- och fritidsanläggningar, gator, vägar och parker. De flesta av dessa investeringar kan stoppas om det skulle visa sig att behoven förändras jämfört med prognosen. De senaste tre åren har kommunen finansierat sina investeringar med egna pengar till 100 procent. De kommande tio åren planerar kommunen för en fortsatt hög egenfinansiering på omkring 70 procent.
Byggs den nya hamnen för att möta Northvolts behov?
– Den nya hamnen är en investering som görs för att klara de nya transportbehov som finns i hela regionen och den har funnits med i planeringen under minst tio år, alltså långt innan Northvolts etablering kom på tal. Dagens hamn klarar inte det kommande antal transporter som kommer att ske till hela norra Sverige framöver. Den nya hamnen kommer att skapa konkurrensfördelar för hela det lokala och regionala näringslivet och bidra till en hållbar industriell utveckling. Den här hamnen kommer efter investeringen ändå att vara betydligt mindre än till exempel hamnen i Piteå.
Hur mår Skellefteå kommuns ekonomi, är kommunen skuldsatt?
– Skellefteå kommun har en välskött och solid ekonomi. Kommunen är faktiskt en av de finansiellt starkaste bland landets kommuner om man ser till soliditeten, alltså hur stor del av tillgångarna som är finansierade av egna pengar. Kommunen har inga låneskulder i den skattefinansierade verksamheten, exempelvis skola och omsorg. I de kommunala bolagen Skebo och Skellefteå Kraft finns det lån för investeringar. För dessa investeringar görs alltid en affärsmässig bedömning. Kommunen har en del skulder i den avgiftsfinansierade delen av kommunens verksamhet till exempel vatten, avlopp och avfall.
Vilken betydelse har Northvolt haft för Skellefteå?
– Northvolt har spelat en stor roll för Skellefteås samhällsomvandling från minskande befolkning och sviktande framtidstro till dånande tillväxt och en växande grön industri. Men den omvandlingen började redan före Northvolts etableringsbeslut 2017. Redan 2015 satte vi utmanande mål och klubbade en ambitiös utvecklingsstrategi. Så Skellefteås utveckling och den gröna omställningen är mycket större än Northvolt. Och även om alla som nu varslas i slutändan blir uppsagda, så kommer företaget fortfarande vara en av de största arbetsgivarna på orten.
I ljuset av det som händer nu med Northvolt, borde kommunen ha agerat annorlunda i samband med företagets etablering i Skellefteå?
– Vi bestämde oss redan för tio år sedan för att satsa för att kommunen ska växa och att fler företag ska etablera sig här. Det är ett arbete som alla i kommunen ska vara stolta över och som vi har gjort tillsammans. Det har också gett väldigt goda resultat och som gjort att mängder av företag, inte bara Northvolt, väljer att investera i Skellefteå. Det arbetet har varit oerhört viktigt och det kommer vi att fortsätta med, faktiskt oavsett hur Northvolt som företag utvecklas.