BOPOLPODDEN | Skrota bostadskön, fördela efter behov. Slå ihop de allmännyttiga bolagen. Ställ krav på 30 procent sociala bostäder i markanvisningar. Fri hyressättning på övriga 70 procent. Bostadsmarknaden är fullkomligt dysfunktionell – nu krävs ett helhetsgrepp, menar Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm som har presenterat ett brett program med åtta konkreta reformer som skulle förändra bostadsmarknaden i grunden. Ett friskt inlägg i debatten tycker vår expertkommentator Lennart Weiss – men kanske till och med för konkret för dagens debattklimat. Programledare: Anna Bellman.
– Det är dags att verkligen visa lite politiskt mod och lägga förslag som faktiskt på riktigt skulle kunna förändra bostadsmarknaden. Det är inte en naturlag att vi ska ha en så dålig bostadsmarknad i Stockholm, säger Jonas Naddebo i podden.
Han var kultur- och stadsmiljöborgarråd under den förra mandatperioden, är fortfarande heltidspolitiker (tjänstledig från Skanska), men nu i opposition.
Nyligen presenterade Centerpartiet i Stockholm ett brett program med ett flertal reformförslag, vissa nya och andra plockade från andra, bland annat från Socialdemokraterna.
– Det handlar om att släppa skygglapparna från alla håll. Det är verkligen så. Vi har ju förslag i rapporten som är både vänster och höger. Det är just för att vi vet att bostadsmarknaden är så otroligt stel ur politisk synvinkel. Ingen vågar egentligen förflytta sig någonstans eller ta bort sina ideologiska skygglappar. Jag tror att man behöver göra det om vi ska få någon ordning.
Bostadsmarknaden som akutmottagning
Det mest uppmärksammade förslaget går ut på att avveckla bostadskön under en femårsperiod och istället fördela lägenheter efter behov.
– Vi jämför det med en akutmottagning. Det är väl ingen som tycker att den som har kommit först i kön och har snuva ska gå före den som kommer in med en akut blödning eller en hjärtinfarkt. På samma sätt är det med bostadssituationen. Det är ofta de som har stått längst i bostadskönen som har sin bostadssituation allra bäst ordnad.
Bostadsförmedlingens uppgift ska då bli att bedöma behovet. Hur behov ska ”rankas” är inget som Jonas Naddebo vill ge ett svar på.
– På akutmottagningen är det inte jag som politiker som ska göra den bedömning utan det är ju läkaren. Här vill vi ge bostadsförmedlingen ett mycket större uppdrag att verkligen jobba med de här behoven.
Sociala bostäder – och fri hyressättning i nyproduktion
Jonas Naddebo hänvisar mycket till Helsingfors bostadsmarknad där det finns gott om lediga lägenheter och där man därmed inte sitter på sina förstahandskontrakt.
Andra reformförslag är att slå ihop de tre kommunala bostadsbolagen och därmed få mer muskler att bygga nya hyresrätter. Han vill att 30 procent av lägenheterna ska avsättas till socialt hållbara bostäder för att bolag ska få markanvisningar av staden – i gengäld ska fri hyressättning tillämpas på övriga 70 procent.
Kontrakt på sociala bostäder ska inte få bytas, utan de ska lämnas tillbaka till staden när den boende flyttar ut.
Jonas Naddebo vill inte bara bygga hyresrätter – i områden som i dag domineras av hyresrätter är det snarare tvärtom. I till exempel utsatta områden är det bara äganderätter och småhus som behövs, för att komma till rätta med den så kallade lyckoparadoxen bland annat. Här vill han införa ett tak för andelen hyresrätter.
– Det jag hoppas på från de andra politikerna att de inte bara ratar förslaget utan verkligen funderar över förslagen. Vi vill skapa förutsättningar för dem som står längst bort från bostadsmarknaden att faktiskt komma in. Och vi vill skapa en mindre segregerad stad och det tror jag de flesta egentligen skulle skriva under på.
Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:
– Jonas Naddebo adresserar ett antal fundamentala problem, som arbetsmarknadens behov av snabbt tillgängliga bostäder, de sociala behoven och så vidare. Och debatten tjänar på att man har fokus på vad det är för problemanalys man gör och vilka övergripande syften har man. För de syften som finns bakom det här programmet är helt legitima och har man det som utgångspunkt så kan man diskutera vilka alternativ man har för att lösa de olika delfrågorna.
– Då kommer flertalet av de här förslagen upp till diskussion. Det är klart att det är fullt legitimt att diskutera om man ska fördela allmännyttans bostäder efter kö eller behov. Där gör de ju ett ganska radikalt lappkast, vilket i praktiken skulle undanröja bytesrätten för de sociala bostäderna. Det tror inte jag att man kommer att genomföra, men det behövs definitivt en debatt om fördelningen mellan kö och behov.
– Det mest radikala här är ju att man i praktiken vill avskaffa allmännyttan som den ser ut i dag och ersätta med något annat. Det är naturligtvis väldigt radikalt och omstörtande och kommer att mobilisera ett stort motstånd. Men bakom det finns ett antal syften som är värda att ta upp till diskussion. Så jag tycker att det är ett friskt och bra inlägg i debatten.