VECKANS AKTUELLT | Intressant och passande med en dansk socialdemokrat som bostadskommissionär i EU. En ”teknokrat” snarare än en visionär som ny vd för Sveriges Allmännytta. Problematisk tondövhet från Stockholms stad – och andra kommuner – kring planeringsförutsättningarna för byggprojekt, menar vår expertkommentator Lennart Weiss som fick gnugga sig i ögonen och flera gånger läsa om Hyresgästföreningens debattinlägg. Han ”killgissar” även om bakgrunden till det klena utfallet för bostadspolitiken i budgeten: ”Jag tror att Andreas Carlson har stött på patrull.” Programledare: Anna Bellman.
Regeringens budget har presenterats och när det gäller bostadspolitiken så meddelas att 140 miljoner kronor avsätts till bostadsprojekt i norr under 2025, som en första del i ett paket om totalt 1,53 miljarder till och med 2028. Regeringen sänker också kreditgarantiavgifterna i etablerings- och omställningskommuner.
– Jag noterar att de ska återkomma om utformningen kring den här 1,5-miljarderssatsningen. Det blir jag konfunderad av. Den här processen har pågått ett tag – varför då denna osäkerhet kring hur det ska se ut tekniskt?
– Jag gissar att Andreas Carlson har stött på patrull och inte fått igenom Peter Larssons förslag. Han har sedan fått rädda vad som räddas kan för att lösa ut lite pengar. Han har säkert gjort vad han har kunnat med som vanligt är det finansdepartementet som bestämmer och de förstår inte sambanden mellan bostadsbyggande, tillväxtpolitik och ekonomisk utveckling, säger Lennart Weiss.
– Ja, jag hade hoppats på mer. Och jag är ganska säker på att Andreas Carlson hade gjort det också.
Intressant att en dansk socialdemokrat blir bostadskommissionär
I tisdags meddelade Ursula von der Leyen att Dan Jørgensen från Danmark blir EU:s första EU-kommissionär.
– Ursula von der Leyen har varit tydlig med att fokus ska ligga på bostadssociala åtgärder och ur det perspektivet är det intressant att hon väljer en socialdemokrat från ett land med en stor social bostadssektor. Det ska bli intressant att se vad detta betyder för Sverige och hur det tas emot. Det rödgröna sidan i Sverige gillar ju av tradition inte den kontinentala selektiva bostadspolitiken och så här långt har både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta uttryckt tvivel kring von der Leyens utspel.
Cathrine Holgersson – stabilt förankrad i den affärsmässiga delen
Det meddelades också att Sveriges Allmännytta har utsett en ny vd – Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson tar över efter Anders Nordstrand som går i pension.
– Jag funderade över hur man har tänkt. I Cathrine får man en person som är stabilt förankrad i den affärsmässiga delen, som verkligen förstår hur bolagen och dess ekonomier är uppbyggda och som kan föra diskussioner om hyresförhandlingar och så vidare. Hon är mer en teknokrat – och det säger jag inte nedsättande – än en visionär politiker.
Sågar sin egen penningpolitik
Den förre vice riksbankchefen Henry Ohlson sågar den penningpolitik han själv har varit med om att genomföra i en ny bok.
– Hans kritik är relevant, man var för långsam med att höja och att sänka – under Ingves fastnade man under tiondelar och tappade helheten. Den här intervjun, och förhoppningsvis också boken, lyfter på locket till Riksbankens tänkande på ett bra sätt.
Lennart Weiss är dock kritisk till Ohlssons motstånd till lättnader i amorteringskraven.
– Det uttalandet vittnar om att han inte har så goda kunskaper kring bostadsmarknaden. Det är gamla garderobsåsikter som finns på myndigheten.
”Fick gnugga mig i ögonen ordentligt”
Hyresgästföreningens Marie Linder och Erik Elmgren skrev en debattartikel: ”Dags för sänkta boendekostnader även för hyresgäster.”
– Jag fick gnugga mig i ögonen ordentligt när jag läste den. Analysen är minst sagt bristfällig, det är ologiska resonemang kring vilka som har drabbats av kostnadskrisen och stora kunskapsbrister när det gäller lönsamhet en för fastighetsbolag. Jag skulle tro att det här inlägget talar mest till de egna leden – det är inte ett försök att vara en seriös röst i debatten.
Tondövhet på den kommunala sidan
Stockholms stad ser över sina riktlinjer för marktilldelning – ett förslag har varit ute på remiss och Fastighetsägarna är kritiska och menar att förslagen ger ”stort utrymme för godtyckliga beslut” och ger flera exempel på händelser som gör att det inte blir attraktivt för utvecklarna.
– Fastighetsägarna har definitivt rätt – Stockholm stad kan inte tro på det här själva. Det finns flera problem kring det här, bland annat att alla kostnader för exploateringskostnader har skenat. Det finns en problematisk tondövhet på den kommunala sidan som borde ställas under debatt.