Obos och Byggnads sågar. Andra är mer positiva till regeringens budgetbesked.
140 miljoner till bostadsbyggande i norr 2025, som en del av ett paket om 1,53 miljarder till 2028. Sänkta gränser för kreditgarantier, en åtgärd om tio miljoner kronor 2025. Det var de bostadspolitiska satsningarna i budgeten för 2025.
Obos menar att regeringen missar möjligheten att åtgärda bostadskrisen.
– Det saknas konkreta initiativ i budgetpropositionen som kan lösa de stora problemen på bostadsmarknaden. För att få fart på bostadsbyggandet i hela Sverige behövs åtgärder som tar hänsyn till dagens situation och rådande förutsättningar. Byggprojekt kommer inte i gång till följd av kostnadsökningar och den höga räntan, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för Obos.
Obos menar att det inte räcker med sänkta kreditgarantiavgifter; den statliga kreditgarantin måsta anpassas så den går att använda i hela landet. Den fungerar som en försäkring för banker som lånar ut till bostadsutveckling. Det kan minska riskerna för bankerna och öka viljan att investera i nybyggnation, vilket är avgörande för att komma igång med byggtakten, särskilt i en osäker ekonomisk tid.
– Det är bra att regeringen ser behovet av att stödja bostadsmarknaden, men vi behöver mer än föreslagna justeringar; vi behöver krafttag i bostadspolitiken där staten delar risker med både byggbranschen och hushållen som ska efterfråga bostäderna. Om man samtidigt inför startlån för förstagångsköpare skulle vi få verktyg för att på allvar börja lösa bostadskrisen, fortsätter Daniel Kjørberg Siraj.
Byggnads ordförande Lars Hildingsson är mycket kritisk:
– Vill man se glaset som halvfullt är det positivt att någonting görs för att stimulera bostadsbyggandet. Men krisen i byggbranschen är fortfarande akut och vi tappar skickligt yrkesfolk varenda månad. Vi vill se insatser för ökat bostadsbyggande i hela landet, säger han till Byggvärlden och fyller i:
– När det här är det enda som presenteras kan det inte kallas för annat än en stor besvikelse. De här summorna är småpotatis och det är uppenbart att bostadsministern får hålla till godo med smulorna från finansministerns bord.
Även TMF hade hoppats på mer:
– Med tanke på utvecklingen i svensk ekonomi har TMF haft stora förväntningar på höstbudgeten, där vi hoppats se satsningar som indikerar att regeringen sett möjligheterna att skapa en språngbräda in i framtiden. Här finns små spadtag, men tyvärr inga större häv för att få igång bostadsbyggandet, säger TMF:s näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström.
Riksbyggen ser mer positivt på budgetnyheterna.
– Regeringens initiativ är en start i rätt riktning för att möta de stora behov av bostäder som uppstår i och med de stora investeringarna i norra Sverige. På Riksbyggen ser vi att samarbete mellan stat, kommun och privata aktörer är avgörande för att skapa hållbara bostäder som bidrar till samhällsutvecklingen i dessa regioner, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.
Riksbyggen har länge efterlyst en mer aktiv bostadspolitik för att möta Sveriges växande behov av nya bostäder.
– Det behövs långsiktiga och strukturella lösningar för att främja bostadsbyggandet, och regeringens förslag om sänkta kreditgarantiavgifter är ett välkommet stöd som på sikt kommer att bidra till ökad byggtakt. Men bostadsbyggande tar tid, och därför är det också viktigt med åtgärder som kan få igång byggandet snabbare, så att vi kan möta det akuta behovet av bostäder redan på kortare sikt, fortsätter Johanna Frelin.