LEDARE | Vad är en ljusglimt på bostadsmarknaden i vårt nya normalläge?
En bostadsreform i regeringens budget kanske.
Väldigt många dialoger inleds idag i stil med: ”Otroligt kul att det har börjat lossna! Nu ser vi äntligen ljuset i tunneln! Nu vänder det för branschen!” Ja, vad ska man säga när möts av detta. Jo, att ljusglimtar naturligtvis finns, men ännu är talen för försäljning av nyproducerade bostäder modesta. Detta trots att vi har sett att aktiviteter på successionsmarknaden har kommit i gång. I grunden är jag också en positiv person men jag är allt som oftast lite mer återhållsam i min bedömning av nuläget. Jag vill inte ta ut en seger i förskott. Vad grundar jag detta på? Ett av svaren är att antalet byggstarter inte på något sätt har återställts till de nivåer som krävs för att skapa en långsiktighet mellan utbud och efterfrågan i våra storstäder och tillväxtorter. De regionala skillnaderna på bostadsmarknaden varierar förstås och vad som är ett överutbud i en ort är ett underskott i en annan.
Detta utbud av bostäder måste vi tugga oss igenom innan ny nyproduktion och nya projekt har en chans att ta plats som ett rimligt alternativ
En sak är dock säker för hela landet: Utbudet av lägenheter och småhus på andrahandsmarknaden har fullkomligen exploderat efter sommaren. I augusti fanns, enligt en sammanställning från Booli, cirka 30 procent fler lägenheter till försäljning än samma period förra året. För småhus är det än fler, cirka 33 procent. Samtidigt finns det en betydande mängd färdigställda nyproducerade lägenheter som ännu inte är sålda. Detta utbud av bostäder måste vi tugga oss igenom innan ny nyproduktion och nya projekt har en chans att ta plats som ett rimligt alternativ. Jag önskar så att vi redan var där. Länge har vi i branschen efterfrågat åtgärder för att klara av nedgången vi befinner oss i. Många av oss har också tryckt på för en ökad riskdelning mellan stat, kommun och bransch – så att vi tillsammans klarar av att komma i gång med nya bostäder.
Kurvan flackar förvisso ut och förhåller sig till prognostiserad inflation men vi kan ändå inte se att den går ner
Sänkningen av räntan innebar såklart en rad positiva effekter för den svenska bostadsmarknaden. Men bara detta kommer inte på långa vägar lösa bostadsbyggandet. För att återuppväcka investeringsviljan behövs fler åtgärder och en långsiktighet som klarar av konjunktursvängningarna. Byggkostnadsindex fortsätter egentligen bara uppåt och ska jag vara riktigt dyster kan jag inte skönja en ljusning under överskådlig tid. Kurvan flackar förvisso ut och förhåller sig till prognostiserad inflation men vi kan ändå inte se att den går ner. Kostnaden att producera en lägenhet har stigit med cirka 30 procent exklusive moms och fastighetsköp på bara 24 månader. Det är en ansenlig summa som idag helt och hållet finansieras av den enskilde bostadsköparen. Och sett till hushållens nuvarande förmåga att efterfråga en bostad, såväl på andrahandsmarknaden som i nyproduktion, gör att mina ljusglimtar mörknar markant.
Det enda vi med säkerhet vet är att det inte är vad det tidigare har varit
Denna veckas spaning är att vi måste våga prata om att vi inte vet vad vårt nya normala är. Vi prövar oss fram, och det kommer vi behöva göra under väldigt lång tid framöver. Det enda vi med säkerhet vet är att det inte är vad det tidigare har varit. Min andra spaning är att vi får fortsätta prata även efter regeringens budgetbesked.
Lina Brantemark
Redaktionsmedlem, Bostadspolitik.se
Affärs- och projektutvecklingschef, Obos Nya Hem och Obos Kärnhem
Unfortunately our industry is not going to change.
We will never go back to the unrealistic levels we have had over the past 10 years. The issue is not inflation, cost of building (although the cost of building is completely detached from actual cost and has been driven by a hot market and not enough understanding on cost from Clients).
The primary issue is that our population is stagnant.
– The SCB population forecasts have been wrong for the past 20 years.
– Boverket has over forecast our need basing their forecasts off the highest forecast.
– We have over produced and misaligned the ”Want” of people to need vs. the actual need.
– Supply has exceeded demand and the market has collapsed.
Demographics is the driver. We do however have a large amount of existing buildings which need upgrading and a large amount of existing second and third tier commercial assets which need to be re-aligned to reflect future need – Our ageing population.