Stockholms stad ställer orimliga krav på byggaktörerna vid marktilldelning, vilket stoppar nödvändigt bostadsbyggande. Nu görs riktlinjerna för marktilldelning om och Fastighetsägarna skriver i en debattartikel på Dagens Samhälle att staden inte ser ut att ta chansen att förbättra situatioen.
Anna Waxin, vd för Fastighetsägarna Stockholm, Nathalie Brard, chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm och Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, skriver att Stockholms stad under lång tid har fört över kostnader på fastighetsutvecklarna. Det har fungerat när vi har haft en situation med nollräntor men med dagens förutsättningar har detta – tillsammans med bland andra stadens rigida inställning till att justera markpriser – bidragit till att bostadsbyggandet har tvärstannat.
Nu görs stadens markpolicy om och i förslaget finns flera punkter som går stick i stäv med ambitionen att underlätta för bostadsbyggande och som ger utrymme för ”godtyckliga beslut”:
Trion nämner flera punkter:
- Att projekt avbryts till följd av kommunala politiska beslut under detaljplaneprocessen ska inte ge byggherren rätt till ersättning eller ny markanvisning som kompensation.
- I de fall en markanvisning har skett innan detaljplanearbetet har påbörjat, ges staden rätten att ta tillbaka anvisningen om ett avtal om exploatering inte har träffats inom två till tre år, trots att detaljplaneprocessen ofta tar betydligt längre tid än så.
- Staden har rätt att återta markanvisningen om det markanvisade bolagets ägarförhållanden ändras under processens gång.
- Staden kan ställa krav, även efter det att markanvisningen har gjorts, på att aktörerna ska genomföra olika former av kringinvesteringar utan att prissättningen av marken påverkas.