43 procent av hyresgästerna har en ohållbar boendekonomi

 

På torsdagen släppte Hyresgästföreningen sin delrapport av Hyresgästerna 2024 om ekonomisk utsatthet. Andelen ekonomiskt stressade hushåll har ökat kraftigt de senaste två åren. Allra tuffast har utvecklingen varit för hyresgäster, där en tredjedel av hushållen uppger att de skulle tvingas flytta om de blir arbetslösa. Det visar Indikator Opinions undersökning som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

– Samhället måste göra betydligt mer för att stötta de mest utsatta grupperna. Undersökningen visar tydligt att dagens stödsystem inte är tillräckliga: Bostadsbidraget är för lågt, a-kassa och sjukersättning har för låga gränser, samtidigt som konkurrensen om att få en lägenhet med rimlig hyra är för hög. Det är inte rimligt att man direkt ska tvingas från sitt hem om man blir arbetslös under en period, det är ohållbart, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

Undersökningen visar att en tredjedel av hyreshushållen uppger att de måste flytta om de blir arbetslösa; var femte hyreshushåll har tvingats låna pengar under det senaste året för att klara löpande utgifter; nästan hälften av hyreshushållen uppger att de inte klarar att spara pengar.

Ohållbara boendekostnader – som i undersökningen definieras som hushåll där över 40 procent av inkomsterna går till bostaden – ökar i alla grupper. Bland hyreshushållen från 29 procent (2022) till 43 procent (2024). Även bland hushåll i ägt boende har andelen ökat. Bland bostadsrättsinnehavare lägger 22 procent mer än 40 procent av inkomsten (ökning från 13 procent 2022) och bland småhusägare har siffran ökat från 9 till 16 procent.

Fastighetstidningen skriver om undersökningen och drar paralleller till att Riksrevisionen i veckan kritiserade att bostadsbidraget har halkat efter och att det inte följer hyresutvecklingen.

Sveriges Allmännyttas samhällspolitiske chef Jörgen Mark-Nielsen säger till Fastighetstidningen:

– Bidraget har urholkats i förhållande till kostnaderna och det är klart färre som får bostadsbidrag. Riksrevisionen väcker också frågan om det är bra att förena bostadsstöd och familjestöd i samma förmån eftersom det handlar om två olika syften.

Han ser bostadsbidraget som det viktigaste instrumentet för att folk med låga inkomster ska kunna bo med bra standard.

– Annars är alternativet social housing, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.