Lägg ner bostadskön, fördela alla allmännyttiga lägenheter efter behov, slå ihop de tre allmännyttiga bolagen, fri hyressättning i nyproduktion – med krav på sociala kontrakt. Centerpartiet i Stockholm presenterar flera bostadspolitiska reformförslag i en ny rapport.
– Bostadssituationen i Stockholm är extra dålig just nu. Det byggs ingenting, vi måste vara modiga, det går att riva upp systemet, säger gruppledaren Jonas Naddebo till Dagens Nyheter.
Han utvecklar i ett pressmeddelande:
– Att fördela bostäder efter kötid är ineffektivt, orättvist och ökar segregationen. Politiken i Stockholm måste visa mod och genomföra en rejäl bostadsreform. För vi vet med säkerhet att dagens system inte fungerar. Vi behöver helt enkelt skrota bostadskön och istället börja fördela allmännyttans bestånd utifrån behov.
En bostad är ett grundläggande behov för varje människa. Därför är det orättvis att fördela bostäder enligt ett kösystem som inte alls tar hänsyn till individens situation utan gynnar den grupp som redan har boendesituation säkrad, menar Centerpartiet. Istället för de som har mer akuta behov – till exempel unga som vill flytta hemifrån, familjer som växer eller poliser och sjuksköterskor som vill flytta till Stockholm för att jobba.
– Ingen hade på en akutmottagning fått för sig att låta en patient med halsont gå före den som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp bara för att personen i fråga viftar med en kölapp från väntrummet. Samma sak borde gälla vid fördelningen av bostäder, säger Jonas Naddebo.
Sveriges icke-fungerande bostadsmarknad har av internationella bedömare som OECD, EU-kommissionen och IMF länge pekats ut som ett av landets största problem. Mycket tyder på att konsekvenserna av bostadsmarknaden hotar jobben, tillväxten och i förlängningen välfärden. Bostadsmarknaden behöver fler bostäder och mer rörlighet. Det befintliga beståndet måste utnyttjas mer effektivt, och mer rättvist. Marknaderna för hyrande och ägande av bostäder tillgodoser olika behov och livssituationer och de olika upplåtelseformerna behöver komplettera varandra bättre.
– Det räcker förstås inte att fördela allmännyttans bostäder efter behov för att lösa bostadskrisen i Stockholm. Vi måste också få fart på byggande och helt tänka om vid markanvisningar och stadsplanering. Vi måste bygga mer blandat och för att nå dit krävs en rad åtgärder, säger Jonas Naddebo som också är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.
I sin rapport föreslår Centerpartiet åtta reformer:
1.Fördela bostäder efter behov – inte kötid!
avveckla bostadskön under en femårsperiod
ge Bostadsförmedlingen en ny central roll i tilldelning av bostäder utefter behov
2. Inför socialt hållbara bostäder
rikta insatser till de i störst behov av bostad
skapa socialt hållbara bostäder i alla stadsdelar
debatten kring social housing behöver blir saklig och faktabaserad
3. Slå ihop de kommunala bostadsbolagen i Stockholm
slå samman AB Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder till ett gemensamt bolag
ge det nya, förenade bostadsbolaget i uppgift att tillhandahålla socialt hållbara bostäder
värna befintliga hyresgäster
4. Bygg blandat – bygg bort segregationen
blanda upplåtelseformer och bostadsstorlekar i stadens samtliga stadsdelar införa ett tak för andelen hyresrätter och bygga fler ägande- och bostadsrätter i socioekonomiskt svaga områden
ställ krav på att upplåtelseformer som är underrepresenterade i området prioriteras vid markanvisningar
5. Tillåt differentierade hyror
tillåt fri hyressättning vid nyproduktion med kvot för socialt hållbara bostäder
ta tillvara på byggkrisen som en katalysator för förändring
6. Förbjud byte av hyreskontrakt för sociala bostäder
Förbjud byten av hyreskontrakt för socialt hållbara bostäder som fördelats efter behov
bostäder som tilldelats genom behovsprövning ska återgå till Bostadsförmedlingen vid utflyttning
byten av övriga hyreskontrakt ska vara tillåtet
7. Ställ krav på socialt hållbara bostäder vid markanvisningar
8. Genomför nationella reformer och statligt stöd
statliga stöd bör användas för att öka incitamenten att bygga socialt hållbara bostäder
nationella reformer som ökar rörligheten och effektiviserar bostadsbyggandet behövs