13-procentig ökning av barnvräkningar

 

188 barnfamiljer vräktes under det första halvåret 2024. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året. Antalet berörda barn ligger kvar på samma nivå.

Antalet vräkningar har ökat. Under det första halvåret genomförde Kronofogden 1 579 vräkningar. 188 av dessa rörde barnfamiljer, jämfört med 167 samma period föregående år. Totalt berördes 342 barn.

– Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Totala antalet vräkningar ökar

Det totala antalet vräkningar minskade fram till 2017, men sedan vände kurvan. Sedan 2018 har antalet vräkningar ökat med 37 procent i Sverige. Första halvåret 2024 ökade antalet vräkningar med 10 procent jämfört med samma period föregående år. På två år är ökningen 26 procent.

– Den ekonomiska pressen på hushållen är fortsatt stor. Vi vet att de allra flesta prioriterar att betala sin hyra, men det ihållande höga kostnadsläget gör att fler riskerar att hamna efter med betalningarna, säger Davor Vuleta.

När barn är berörda av vräkning samarbetar Kronofogden alltid med kommunen för att hantera situationen.

– Det är viktigt att barnfamiljer som är med om en vräkning fångas upp, säger Davor Vuleta. När barn är inblandade är socialtjänsten alltid med i arbetet.

Viktigt att arbeta förebyggande

Kronofogden har sedan 2022 ett uppdrag från regeringen att stärka den lokala samverkan kring det vräkningsförebyggande arbetet. Det bygger på att hyresvärden och socialtjänsten arbetar tillsammans för att stötta hyresgästen att kunna bo kvar.

– Om hyresvärden redan vid den första uteblivna hyran tar kontakt med hyresgästen och tillsammans försöker hitta en lösning, är risken mycket mindre att det går så långt som till vräkning. Man kan till exempel komma överens som en avbetalningsplan, eller erbjuda budgetrådgivning. Det kan också finnas psykisk ohälsa eller någon form av missbruk med i bilden, och då måste socialtjänsten kliva in med olika stödinsatser, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.

– Vi vill uppmana de hyresvärdar och socialtjänster som ännu inte kommit igång med lokal samverkan att ta steget. Det är inte svårare än att boka in ett första möte och diskutera hur samverkan ska se ut. På Kronofogdens webbplats finns mer information, säger Kim Jonsson.

Fastighetstidningen har pratat med Fastighetsägarnas Martin Lindvall om vräkningsproblematiken.

Han säger att det vräkningsförebyggande arbetet kan se väldigt olika ut i olika kommuner. Det leder till att verksamheten kanske inte bedrivs ändamålsenligt över hela landet, menar han.

– Kanske borde man överväga ett tydligare regelverk kring obligatoriska grundläggande delar som borde finnas i varje kommun för att fånga upp sådant som i dag saknas eller bedrivs med otillräcklig kvalitet. Det borde till exempel i varje kommun finnas medarbetare med särskild kompetens och ansvar för vräkningsförebyggande insatser, som samtidigt är väl förtrogna med den lokala bostadsmarknadens egenskaper och aktörer, säger Martin Lindvall till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.