Paragrafen som Hyresgästföreningen hänvisar till

 

Efter tre månaders förhandling har parterna rätt att få en skiljeman utsedd. Men nu har Hyresgästföreningen i Göteborg avbrutit förhandlingarna innan tre månader har gått, för att stoppa Fastighetsägarna från att gå till hyresnämnden. De hänvisar till artonde paragrafen i hyreslagen. Samtidigt har Fastighetsägarna vänt sig till hyresnämnden för att få Hyresgästföreningens agerande prövat.

Hem & Hyra skriver om tvisten som skriver ett nytt kapitel i hyresförhandlingssoppan.

Hyresgästföreningen menar att Fastighetsägarna – under de nästan tre månader som gått sedan förhandlingar påkallades – inte har förhandlat, utan suttit av tiden. De vill med sitt drag att avsluta förhandlingarna tvinga fram förhandlingar…

– Vi hoppas att GFR inser det orimliga i sitt agerande och kommer till förhandlingsbordet. Vi är öppna för att gå tillbaka dit om de vill det, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige, till Hem & Hyra.

Samtidigt menar Fastighetsägarna att förhandlingarna inte är avslutade.

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna GFR vill heller spekulera i rättsläget.

– Men grundinställningen är att Hyresgästföreningen inte har möjlighet att frånträda förhandlingen i syfte att undkomma tvistelösningen, säger han till Hem & Hyra.

Fastighetsägarna GFR har nu vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, skriver Fastighetstidningen. Det innebär att Fastighetsägarna vill att hyresnämnden prövar om Hyresgästföreningens agerande är förenligt med intentionerna i den förändrade hyresförhandlingslagen.

– När hyresförhandlingslagen ändrades för att möjliggöra tvistlösning, var lagstiftaren tydlig med att en part inte ska kunna hindra en tvistlösning genom att ensidigt avsluta förhandlingen. Hyresgästföreningen har trots det valt att försöka blockera tvistlösningen och då får frågan prövas juridiskt, säger Rikard Ljunggren vd för Fastighetsägarna GFR till Fastighetstidningen.

Sofi Brongsoniou hänvisar till artonde paragrafen i hyreslagen, som säger:

18 §   Om parterna inte enas om något annat ska en förhandling anses avslutad när en part, som har fullgjort sin förhandlingsskyldighet enligt 16 § första stycket, har gett motparten ett skriftligt besked om att parten frånträder förhandlingen.

En förhandling ska dock inte anses avslutad om ett sådant besked lämnas under den tid som
   1. parterna har möjlighet att ansöka om att en skiljeman ska utses enligt 23 a §,
   2. hyresnämndens handläggning av ärendet om att utse en skiljeman pågår, eller
   3. skiljemannen utför sitt uppdrag.

Har en förhandling om en fråga avslutats utan att en överenskommelse har träffats och begär en part att förhandlingen ska återupptas, är motparten inte skyldig att förhandla på grund av denna framställning. Lag (2022:1658).

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jag har flera gånger undrat vem denna skiljemannen är och om Hyresgästföreningens roll inte är utspelad lite, då allt verkar gå till skiljemannens avgörande numera.

    I tider som dessa oroas jag över ifall det inte utnyttjas av fastighetsägarna att låta allt gå till skiljemannens avgörande, som verkar va tillvägagångssättet numera – och som i.a.f. jag har mindre förtroende till (f.f.a. mycket för att jag inte vet vem detta är, samt saknar insyn i dess process och omständigheter).

    Är det detta som sker och diskuteras i ovan artikel?

    Ifall denna andemening delas hade jag gärna önskat att Hyresgästföreningen varit mer tydliga och öppna om problematiken de själva befinner sig i. Jag, likt många andra numera, är inte nöjda med vad hyresförhandlingarna resulterat i.
    Hyresgästföreningen är något jag är medlem i och betalar pengar till – men skiljemannen har jag ingen insikt i överhuvudtaget. Vad är det som händer egentligen,..?

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.