Stockholms innerstad sticker ut positiv i SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen, som mäter hur lätt det är att sälja en bostad.
SBAB/Booli:s kompositindikator Bomarknadstempen – som publiceras månadsvis – visar hur lätt det är att sälja sin bostad bedömt utifrån storleken på utbudet, försäljningstiderna, antalet budgivare, budpremiernas storlek, antalet återpublicerade annonser och andelen prissänkta (i förhållande till genomsnittet över tiden). Indikatorn har till denna månads publicering utvecklats och redovisas nu även ned till kommun- och innerstadsnivå för lägenheter i Sveriges tre storstadskommuner.

Bomarknadstempen för lägenheter visar på ett lite bättre försäljningsläge i augusti jämfört med i juli. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. Trots stigande temperatur mätt sedan årets början är det en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen.
Indikatorn för storstadsområdena på kommun- respektive innerstadsnivå, visar att läget ligger närmare en normal nivå jämfört med länen i stort. Det finns ett område som sticker ut i positiv bemärkelse, nämligen Stockholms innerstad där marknaden för lägenheter är tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös innerstadsområden ligger en bit efter Stockholms i återhämtningen.

Bomarknadstempen för villor visar på en i stort sett oförändrad temperatur i augusti, i förhållande till juli. Liksom för lägenheter, är de faktorer som tynger marknaden mest det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. I likhet med för lägenheter är det en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen för villor.
– Villamarknaden tappade fart i augusti. Det är svårt att avgöra vad som kan ligga bakom detta. Tittar man på bostadspriserna, steg de lite mer på villor i augusti än på lägenheter. Blickar vi framåt finns det två faktorer som kan påverka utvecklingen på lite olika sätt för lägenheter och villor. Många bostadsrättsföreningar behöver fortsätta att höja månadsavgifterna när bundna lån till mycket låg ränta löper ut, vilket kan komma att påverka försäljningsläget. Trots det relativt sett större prisfallet på villor sedan Riksbanken började höja styrräntan våren 2022 har priserna på villor gått upp med sammanlagt nästan 18 procent sedan pandemins utbrott i början av 2020 fram till nu. Det kan jämföras med drygt 12 procent för lägenheter. Efter två år med urholkad köpkraft till följd av hög inflation och kraftig uppgång i ränteläget, bidrar det möjligen till ett lite kyligare försäljningsläge även på villasidan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.