DEBATT | Sverige har halkat efter i digitaliseringen av bostadsaffärer. Men en nyligen presenterad utredning öppnar för elektroniska signaturer, vilket är ett välkommet steg mot en mer konsumentvänlig bostadsmarknad, skriver Cecilia Nilsson Oskar Öholm från Mäklarsamfundet.
Idag kan vi sköta det mesta av vår privatekonomi med elektronisk identifiering och signatur. Bostadsaffären är tyvärr fortfarande ett undantag. Utredningen om digitala fastighetsköp kan bli det efterfrågade klivet för att anpassa bostadsaffären efter dagens tekniska möjligheter.
För att Sverige ska vara ett bra land att skapa en framtid i krävs en effektiv och digital bostadsmarknad. Fastighetsmäklarbranschen har kommit långt i den digitala utvecklingen, men det juridiska ramverket släpar efter. Än så länge saknas fortfarande möjlighet att underteckna köpehandlingarna med elektronisk signatur.
Det krävs fortfarande fysisk signatur på papper och bostadsaffären kan inte fullföljas på ett sätt som stämmer överens med dagens förväntningar på digitala tjänster
I Mäklarsamfundets rapport “Elektroniska signaturer – bostadsaffärens sista digitala pusselbit” kartläggs utmaningar och möjligheter med en fullskalig användning av elektroniska signaturer i bostadsaffären. Även andra länders erfarenheter av att digitalisera bostadsaffären studeras.
Kartläggningen visar att Sverige, till skillnad från närliggande länder med jämförbar digital infrastruktur, har halkat efter i digitaliseringen av bostadsaffären. Den stora bromsklossen är formkraven som finns i jordabalken och bostadsrättslagen. Det krävs fortfarande fysisk signatur på papper och bostadsaffären kan inte fullföljas på ett sätt som stämmer överens med dagens förväntningar på digitala tjänster.
Nyligen presenterades utredningen ”Digitala fastighetsköp & Förköpsrätt vid fastighetstransaktioner” (SOU 2024:38), vars uppdrag bestod av att föreslå ändringar för att överlåtelser av fast egendom ska kunna ske elektroniskt och att föreslå förköpsrätt vid förvärv av fast egendom. Utredningen föreslår en ändring av jordabalken för att möjliggöra för elektroniska signaturer, vilket på många sätt är ett välkommet steg mot en mer digitaliserad och konsumentvänlig bostadsmarknad.
87 procent av Mäklarsamfundets medlemmar vill att köpehandlingarna ska kunna undertecknas med elektronisk signatur
En digitaliserad vardag kommer med förväntningar på att kunna hantera och bevara privata ärenden på ett enkelt och tydligt sätt. Våra medlemmar uppger att kunder förväntar sig möjligheten att kunna använda elektronisk signatur i bostadsaffären och förvånas över att det inte erbjuds. 87 procent av Mäklarsamfundets medlemmar vill att köpehandlingarna ska kunna undertecknas med elektronisk signatur. En förändring behöver ske med hänsyn till mäklarens viktiga roll att gå igenom kontraktet men det är sannolikt en enkel detalj att lösa i sammanhanget.
Arbetsplatsens digitala utveckling tog flera kliv framåt under pandemin. Distansarbetet möjliggör för ett liv där man kan bo på en annan plats än där arbetsplatsen ligger. En fullskalig möjlighet att använda elektroniska signaturer i bostadsaffären skulle innebära att det inte behövs en tid och plats som ska passa både köpare, säljare och mäklare samtidigt. Det skulle inte minst förenkla för bostadskonsumenter och fastighetsmäklare som annars hade tvingats resa långt eller från utlandet enbart för en namntecknings skull. Ett flexibelt arbetsliv kräver flexibla bostadsaffärer.
Genom utredningen har svensk bostadsmarknad en möjlighet att ta ett efterfrågat och självklart sjumilasteg i digitaliseringsresan. Den möjligheten ska vi inte missa
Bostadsaffären har redan genomgått en viss digital förändring. 2021 blev det möjligt att underteckna uppdrags- och depositionsavtal med elektronisk signatur. Det var en viktig förändring men inte långt ifrån tillräcklig. Genom att möjliggöra för elektronisk signatur av samtliga avtal kan bostadsaffärer i framtiden slutföras på ett betydligt enklare och smidigare sätt än idag.
Utredningens förslag om att ändra i jordabalken för att möjliggöra för elektroniska signaturer är ett kliv in i framtiden med snabbare och smidigare bostadsaffärer. Förslaget om en ny förköpslag riskerar däremot att åstadkomma det motsatta. Om alla affärer måste anmälas till kommunen för utredning av förköp kommer det att ta längre tid att sälja och köpa småhus. Förköpslagen avskaffades bland annat för att det ledde till ökade kostnader och administration och gå tillbaka till detta är förmodligen inte önskvärt. Därför är det också viktigt att särskilja de många fördelarna med elektroniska signaturer i bostadsaffären från nackdelarna med förslaget om en ny förköpslag.
Genom utredningen har svensk bostadsmarknad en möjlighet att ta ett efterfrågat och självklart sjumilasteg i digitaliseringsresan. Den möjligheten ska vi inte missa.
Oskar Öholm
Vd, Mäklarsamfundet
Cecilia Nilsson
Bostadspolitisk analytiker, Mäklarsamfundet