Presumtionshyrorna ska följa den allmänna hyresutvecklingen. Och en skiljeman ska avgöra om parterna inte är överens. Det föreslår utredaren Thomas Edling, som på måndagen lämnade över delbetänkandet “En förbättrad modell för presumtionshyra” till regeringen.
Läs hela delbetänkandet här. Där föreslås att det nya regelverket ska börja gälla den 1 januari 2026.
I betänkandet skriver man:
”Jämfört med dagens ordning innebär förslaget några viktiga skillnader. Huvudregeln blir att presumtionshyror ska ha samma procentuella hyresutveckling som det övriga beståndet på orten. Det bedöms kunna leda till att inflyttningshyran kan sättas något lägre utan att kalkylen för ett byggprojekt blir olönsam. Det bör ge bättre förutsättningar för nybyggnation.”
Förslaget välkomnas av Fastighetsägarna.
– Det är positivt att utredningen lämnar ett förslag som möjliggör rimlig hyresutveckling för presumtionshyror. Som det ser ut nu är det svårt att få ihop kalkylen och komma överens om hyresnivåer på de nivåer som behövs för att huset ska byggas, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna och expert i utredningen.
– Investerarna har samtidigt börjat granska presumtionshyressystemet och de osäkerhetsfaktorer som är kopplade till exempelvis den årliga hyresutvecklingen mer noggrant inför investeringsbeslut. Det är inte säkert att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att fastighetsföretagen ska återfå förtroendet för presumtionshyresmodellen.
I betänkandet föreslås även att tvister om inflyttningshyra ska kunna prövas av en särskild skiljeman, förutsatt att parterna är överens om det.
– Det är positivt att utredningen identifierat att det finns problem med att komma överens om inflyttningshyra. Vi är emellertid tveksamma till att det förslag som läggs fram kommer lösa de problem som finns att komma överens, säger Johan Kleveland.
– Även om de föreslagna förändringarna kommer förbättra presumtionshyressystemet, kommer de inte vara tillräckliga. För att verkligen stimulera nyproduktionen krävs en större reform rörande hyra i nyproduktion.
Fastighetstidningen har gjort en större artikel om utredningsförslagen och pratat med både Johan Kleveland och Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Hyresgästföreningen är kritisk till retroaktiviteten.
– Vi är mycket kritiska till att de här reglerna även kommer gälla för de fastigheter som redan tidigare fanns i presumtionssystemet, som redan fått betalt. Det kommer resultera i att hyresgäster i dessa nyproducerade lägenheter får väldigt höga hyror på sikt. När det som allra mest behövs är lägenheter med hyror som folk har råd att bo i, skulle det här vara en utveckling i helt fel riktning, säger Roger Höög till Fastighetstidningen.
Även Sveriges Allmännytta ser positivt på förslagen.
– Ett bra förslag, eftersom investeringskalkylerna blir bättre. Reformen blir också ett viktigt bidrag till att upprätthålla en hyfsad nivå på nyproduktionen och ger tryggare förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta i en artikel på organisationens sajt.