#237 Mikael Sjölund: Det finns ett jättestort slöseri i hur vi producerar bostäder

 

BOPOLPODDEN | Ja, det går att bygga mycket billigare än vi gör i dag. Och nu – i den pågående byggkrisen – är rätt tid att börja tänka nytt. Möt entreprenören Mikael Sjölund i ett samtal om industriellt byggande, samverkan och hållbarhet. Viktor Mandel kommenterar och Anna Bellman programleder.

Mikael Sjölund och Anna Bellman.

Mikael Sjölund arbetade i många år med inköp på Skanska innan han grundade Coreco, som arbetar med inköp och upphandling på beställarsidan, 2015. Förutom Coreco har han startat flera andra bolag, som Property PLM, Markelia och Boomer som på olika sätt arbetar med att effektivisera eller skapa förutsättningar för ett mer effektivt byggande.

Mikael Sjölund delar i podden med sig av visionära tankar om hur bostadsbyggandet kan bli mer kostnadseffektivt. Det finns mycket att göra i alla olika delar av processen, menar han, både hos kommunerna, från politikens håll, och från branschen.

– Nånstans mellan 30 och 50 procent skulle byggkostnaderna kunna minska med. När jag säger det så reagerar många med: ”Nej, det är inte möjligt, du är inte klok”, men om vi tittar på den produktivitetsutveckling vi har haft och hur andra industrier utvecklat sig så är det fullt möjligt. Det är inget som går att göra över en natt och det inget man kan göra med gamla metoder, men det finns jättestort slöseri kring hur vi producerar bostäder, säger Mikael Sjölund och menar att det handlar om att få bort delar som är ”icke värdeskapande”.

Fem grundläggande faktorer som kan få ner kostnaderna

– Varje gång börjar vi rita från början, vi återvinner inte tidigare erfarenhet. Vi jobbar i stuprör, där vi inte har tillgång till all kompetens ifrån olika sektorer. Vi gör väldigt mycket arbete på byggarbetsplatsen. Vi har en struktur i värdekedjorna där vi har påslag på påslag utan att det skapas något värde. Och sen jobbar vi med tillfälliga relationer. Där har du fem grundläggande faktorer som går att göra mycket bättre.

Mikael Sjölund refererar också till Mikael Anjou som bland annat har skrivit om ineffektivitet och ”upphandlingssjuka”.

– Jag själv som har en lång bakgrund inom inköp delar uppfattningen att vi har en upphandlingssjuka. Vi försöker lösa det här till lägsta pris i varje projekt istället för att tänka hur kan vi göra det supereffektivt över tid.

Svårt att bygga tillräckligt stora serier

Samtidigt är det inte lätt att arbeta industriellt och effektivt, menar Mikael Sjölund – bostadsbranschen är relativt liten.

– För att du ska kunna få de stora effekterna så behöver du ha stora serier. Det finns forskning som visar på att du behöver ha 5 000 enheter per år. Och tittar vi på JM som är duktigast på att jobba med byggsystem och processer så startar de 1 500 bostäder. Så de är en för liten aktör för att arbeta riktigt effektivt och industriellt, säger Mikael Sjölund och förordar samarbete mellan ett antal större industriella aktörer.

Mikael Sjölund pratar i podden också om värdet av trädgårdsstäder, om boken han har skrivit om bostadspolitik tillsammans med Henrik Melkstam, om byggmoms, finansiering – och mycket mer.

Viktor Mandel.

Bostadspolitik.se:s Viktor Mandel kommenterar:

– Det är först och främst härligt att höra Mikael Sjölunds energi och vilja att förändra.

– Han är inne på att det finns stora möjligheter att sänka byggkostnaderna kraftigt. Det gör det. Jag tycker själv att man kan se att om man bygger större serier så kommer man mer i pris ganska snabbt. Men han är också inne på att det behövs 5 000 enheter och inte ens JM är i närheten av det.

– Bostadsbyggande är speciellt eftersom det varierar så mycket över tid. Jag har en favoritgraf som visar byggandet från 1850 fram till idag. Det är hela tiden en långsam ökning – till ett mycket brant fall. Sen är det en väldigt låg byggtakt och sen blir det en långsam ökning och sen ett brant fall igen. Och så börjar det om. Det gör det svårt att industrialisera och planera produktionen.

– Vi ser flera exempel på trähusfabriker nu där man har försökt öka på industrialiseringen. De har haft jätteutmaningar i nedgången vi har sett de senaste åren.

– Det finns flera intressenter som är med och påverkar och jag är inne på att ett visst ansvar faller på bankerna och kommunerna. Bankerna är väldigt snabba med att strama åt sin utlåning till bostadsprojekt när det blir lite svagare prisutveckling eller när efterfrågan minskar. Och samma sak på kommunerna där vi nu på många ställen ser att det är väldigt svårt att få kommuner att anpassa markpriser till rådande förutsättningar – de lever kvar i en 2021-miljö.

Viktor Mandel menar att intentionen att inte upprepa miljonprogrammet nu gör att vi inte kan bygga industriellt.

– Miljonprogrammet var ju verkligen en kulmen på en industrialiserad process kring byggandet. Då har vi skapat en lagstiftning som gör att vi inte vill dit igen. Och på vägen så har vi offrat möjligheterna till ett industrialiserat byggande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.