Vad innebär det att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens förslag till riktlinjer på bostadsområdet, och att det ska utses en bostadskommissionär? Sveriges Allmännyttas samhällspolitiske chef Jörgen Mark-Nielsen reder ut en del begrepp i en artikel på organisationens sajt. Han är tydlig med att han inte vill se en gemensam bostadspolitik på EU-nivå.
I von der Leyens riktlinjer skriver hon om bostadsbristen och att det är ett problem att hushållens boendekostnader har ökat kraftigt.
Det föreslås att en europeisk plan för bostäder till överkomlig kostnad ska tas fram och att en kommissionär kommer att få ansvar för bostadsfrågor.
Den europeiska planen för överkomliga bostäder ska behandla så kallade strukturella drivkrafter, innehålla en strategi för bostadsbyggande, erbjuda tekniskt stöd till medlemsstater och fokusera på investeringar, skriver Sveriges Allmännytta.
– Vad det innebär konkret är svårt att säga idag. Det kan leda till regeländringar och till ekonomiskt stöd – men det kommer sannolikt att krävas en del förhandlingar innan planen är på plats, säger Jörgen Mark-Nielsen i artikeln.
Han tror inte på en EU-gemensam bostadspolitik eftersom marknaderna ser helt olika ut i de olika länderna.
– En gemensam och överstatlig bostadspolitik skulle därför skapa problem. Det skulle också bryta mot närhetsprincipen, som innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt och på lägsta effektiva nivå. För Sveriges del är det viktigt att vi kan behålla den generella bostadspolitiken med en allmännytta för alla och en integrerad hyresmarknad, utan särskilda socialbostäder för låginkomsttagare, säger Jörgen Mark-Nielsen.