BOPOLPODDEN | I elva år har hon varit kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Mycket fokus har lagts – och läggs fortfarande – på att ”bygga staden hel”. Möt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett samtal om:
# Kampen mot segregation och otrygghet i en stad med invånare från 186 länder.
# Hållbart byggande – som ”förutom det miljömässiga också måste innebära att bygga så vanligt folk har råd att bo”.
# Den nya vräkningslagen och kommunala MKB:s nya hårdare förvaltningsstrategi.
# Frustrationen över rikspolitiken: ”Man kan inte ta bort och ersätta med ingenting.”
Anna Bellman programleder och Lennart Weiss kommenterar.
Sedan 2013 har den nyblivna 50-åringen Katrin Stjernfeldt Jammeh varit kommunstyrelsens ordförande i Sveriges tredje största stad. Hon menar att något som utmärker Malmö är att staden är tidig på att ”fånga trender, på gott och ont”.
– 2016, 2017 var väldigt tuffa år, vi såg en tydlig utveckling med ökad kriminalitet och grovt våld med dödlig utgång. Men jag skulle säga att man inte hör lika mycket om kriminalitet och skjutningar i Malmö längre. Det är fortfarande ett stort samhällsproblem, även i Malmö. Men sticker vi ut nu så är det snarare för att utvecklingen har gått i rätt riktning här, även om det kan svänga fort, säger hon i podden.
Fortsätter att ”bygga staden hel”
Katrin Stjernfeldt Jammeh var med i Bopolpodden för drygt fyra år sedan och pratade då om att ”bygga staden hel”, ett arbete som är ständigt pågående.
– Ja, jag upplever att många pratar om att bygga staden hel – och hållbar. I min värld så är en hel stad nödvändigtvis hållbar. En stad som hänger ihop som är nära och solidarisk.
– När vi pratar om social hållbarhet handlar det om att bygga bort den fysiska segregationen men också att se till att du kan bo i olika delar av staden i oavsett storleken på din plånbok eller inkomst.
Världen står inför stora utmaningar med energieffektivisering och klimatanpassning. Det är lätt att sticka ut hakan och säga att man ska bygga stadsdelar som är hållbara från början. Men den stora utmaningen är att 90 procent av staden redan är bebyggd och behöver rustas upp – på ett sätt som gör att folk har råd att bo kvar.
– Det går inte att bygga klimatsmarta städer och glömma bort att folk ska ha råd att bo i dem, för då blir det inte hållbart.
För några år sedan tillsatte Malmö en lokal färdplan – LFM30 – med målet att ha en klimatneutral bygg-, anläggnings-
och förvaltningssektor i Malmö år 2030. Ett delmål var att samtliga 44 byggherrar som är med i samarbetet skulle starta minst ett klimatneutralt byggprojekt senast 2025. Men nu har en snabbt fallande byggkonjunktur kommit i vägen.
– Mycket av bostadsbyggandet skjuts på framtiden just nu. Vi är i en konjunktur där framför allt byggsektorn bromsat in väldigt, väldigt kraftigt.
– Jag tror att det är viktigt att man går in och stöttar och driver på för att det ska byggas även i en tuff konjunktur. Det vi såg under 90-talskrisen var att byggbranschen tappade mycket kompetens väldigt snabbt.
Förödande att investeringsstödet inte ersattes
– Jag är verkligen orolig för det här. Jag tycker att det inte finns någon bostadspolitik nationellt alls i dag. Jag inser att man kan ha politiska olika uppfattningar om till exempel investeringsstödet. Men tajmingen, att man drog bort investeringsstödet och drog undan fötterna på flera projekt som låg i pipeline utan att ersätta det med någonting annat – det skulle jag säga är förödande.
Katrin Stjernfeldt Jammeh ser gärna statliga stöd och att de riktas så att de främjar energieffektivisering och klimatupprustning.
– Sverige lägger mycket pengar på rotavdraget. Jag skulle mycket hellre se att vi riktade det statliga stödet till att göra energieffektiviseringar istället för att vi bygger om våra kök med ett visst antal års mellanrum.
I podden ger Katrin Stjernfeldt Jammeh också sin syn på bland annat kommunala MKB:s nya förvaltningskoncept med hårdare uthyrningskrav och extra avgifter för sådana som missköter sig, på den nya vräkningslagen och Malmös markanvisningspolicy som också är ett sätt att öka den sociala hållbarheten och att ”bygga staden hel”.
Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:
– Jag känner alltid en ödmjukhet när vi har kommunpolitiker här i Bopolpodden, oavsett vilken kommun de representerar. Det är människor som kan hantverket, som tar sig an saker på ett strukturerat och kraftfullt sätt. De tvingas hantera vardagliga problemen med de verktyg de har. Och de gör det oftast väldigt bra, tycker jag. Man kan ju höra att de känner sig delvis svikna av staten, och därför tvingas man uppfinna egna kommunala strategier, inte för att man vill, utan för att man måste.
När det gäller kritiken mot borttagandet av investeringsstödet säger Lennart Weiss:
– Jag förstår den. Investeringsstödet har varit väldigt omdebatterat. Det finns helt olika bilder av stödet. Det har fungerat i Malmö, det är min bild också. Men det är också den enda av våra tre större städer i Sverige där investeringsstödet har fungerat.
– Men det var nog bra att investeringsstödet försvann. Vi var på väg – kanske med undantag för Malmö – att ha byggt klart i de regionala städerna ute i landet. Hade vi fortsatt att bygga med investeringsstöd så är jag rädd för att vi hade stått med tomma lägenheter och det hade skapat problem. Det viktiga Katrin Stjernfeldt Jammeh säger här – och som jag håller med om – är att man borde ha ersatt med något annat. Bostadskrisen handlar om olika lager av finansiella utmaningar.