VECKANS AKTUELLT | Barnsligt uttalande av finansmarknadsminister Niklas Wykman. Tröttsamt inlägg av miljöstjärnan Johan Rockström. Efter sommaruppehållet är Lennart Weiss tillbaka och sågar och hyllar i vanlig ordning. Tummen upp den här gången till bland andra bostadsminister Andreas Carlson, den förre statssekreteraren Ulf Perbo och debattörerna Hans Lind och Alexander Ståhle. Och för en gångs skull håller Lennart Weiss med Finansinspektionens Daniel Barr – men tyvärr blir de båda besvikna den här gången. Programledare: Anna Bellman.
I slutet av Almedalsveckan kom KD med ett utspel – man vill slopa stämpelskatten vid husköp. Detta blir en av frågorna som bostadsminister Andreas Carlsons parti kommer att driva vid budgetförhandlingarna som drar igång inom kort.
– Ett väldigt bra förslag, som jag hoppas att han får gehör för. Nu finns det ju två sorters stämpelskatt, på lagfarter och pantbrev, jag hoppas att de avser båda aspekterna, säger Bostadspolitik.se:s expert Lennart Weiss i podden.
Register över tillgångar och skulder hade tillfört mycket
Regeringen har beslutat att skrota förslaget om att inrätta ett register över hushållens tillgångar och skulder, ett register som bland andra Finansinspektionen har förespråkat. Nu ger regeringen istället Statistiska centralbyrån i uppdrag att analysera hur man kan komplettera myndighetens befintliga stickprovsundersökningar med information om skulder och tillgångar.
– För ovanlighetens skull är jag enig med Finansinspektionen. Ett register hade gjort stor nytta och kunnat nyansera debatten kring riskerna kopplade till långivning. Nu faller det och det är möjligt att SCB:s modell kan fungera men det blir knappast lika precist.
– Sedan tycker jag att finansmarknadsminister Niklas Wykmans kommentar om det här känns barnslig – att man på det här sättet slår undan fötterna för en möjligt förmögenhetsskatt. Det här innebär också en brutalisering av politiken, som påminner om det vi har sett i USA, att man lägger hinder i vägen för en framtida annan regim. Det är inte bra.
Ett exempel på det gråa politiska hantverket
Regeringen har också gett Boverket i uppdrag att utreda en nationell klassificering av ärenden enligt plan- och bygglagen.
– En enhetlig tillämpning av PBL ger ökad kvalitet och effektivitet i ärendehanteringen, säger bostadsminister Andreas Carlson.
– Bra. Så här ser det gråa politiska hantverket ut. Det här är ingen kioskvältare men en liten viktig åtgärd för att effektivisera processerna – de små reformernas strategi.
Bra att två så profilerade aktörer drar åt samma håll
Vi har sett en debatt mellan professor Hans Lind och Spacescapes Alexander Ståhle, på DN Debatt och på Bostadspolitik.se, om trädgårdsstäder och ”trädgårdsstadskvarter”.
– Det intressanta här är att det är mycket som förenar de här båda herrarna och det är bra att två så här profilerade debattörer i stort drar åt samma håll. Det är intressant att det finns en rörelse i samhällsbyggnadsplaneringen att gå mot en mer blandad stad, det tror jag är en bra inriktning.
Inlägg som gör mer skada än nytta
Samtidigt som det pratas mycket om trädgårdsstäder och regeringens fokus på eget ägt boende så skriver sex miljö- och stadsbyggnadsforskare – bland andra Johan Rockströms som ses som en av världens mest inflytelserika när det kommer till miljöfrågor – på DN Debatt att ”Vi måste leva trängre för att rädda klimatet”.
– Jag blir bara trött av den här typen av privatmoralistiska inlägg i debatten, de är snarast skadliga för miljö- och klimatdebatten. De viktiga frågeställningarna ligger på systemnivå, om hur man framställer stål och betong. Energisystem: Om vi skulle införa fjärrvärme i hela Europa. Ingrepp i människors privatliv skapar motstånd och tar bort fokus från det som är viktigt.
Mycket viktigt inlägg av Ulf Perbo
Ulf Perbo, som var statssekreterare när Stefan Attefall var bostadsminister, är nu återigen i samma lag som Attefall, som ämnessakkunnig i Egnahemskommissionen. Han är också krönikör på Bostadspolitik.se och han skriver den här veckan att ”Kommunernas hantering av planmonopolet har stora brister”.
– Ett väldigt viktigt inlägg. Han blottlägger mekanismer på kommunal nivå som är dolda för de flesta. Men jag träffar ofta människor i branschen som vittnar om hur samhällsutvecklingen har blivit en affärsverksamhet för kommunerna. Jag skulle gärna se en djupare analys av hur mycket offentliga avgifter ligger bakom att produktionskostnaderna har ökat de senaste 20 åren. Det är en väsentlig del men beskrivs ofta som byggbolagens ansvar.
Räntan sänks 25 punkter
I nästa vecka kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Lennart Weiss avslutar Veckans Aktuellt med att konstatera att han är ”100 procent” säker på att det blir en sänkning med 25 punkter, ”även om en dubbelsänkning kanske hade varit motiverad.”